Česmad: Pozastavenie minimálnej mzdy v Nemecku pre tranzit je pozitívny krok

NETKY.SK • 4 Február 2015, 15:21 • 2 min
Česmad: Pozastavenie minimálnej mzdy v Nemecku pre tranzit je pozitívny krok

BRATISLAVA - Pozastavenie účinnosti nemeckej minimálnej mzdy na dopravcov tranzitujúcich cez Nemecko vníma Združenie cestných dopravcov Česmad Slovakia ako pozitívny ústupok.

slovakia

left justify in out

Je to však len prvý krok. "Určite by sme prijali, aby sa toto moratórium do overenia kompatibility zákona s právom EÚ týkalo aj dopravy do a z Nemecka," priblížil generálny tajomník združenia Pavol Reich.
     

V Nemecku sa totiž od januára zaviedla minimálna mzda vo výške 8,50 eura na hodinu. Vzťahuje sa však aj na slovenských dopravcov. V praxi museli dopravné spoločnosti zaplatiť vodičom, ktorí idú do Nemecka, z Nemecka alebo len prechádzajú Nemeckom, hodiny strávené prácou na území tejto krajiny nemeckou minimálnou mzdou.
     

Aktuálne sa ale pozastavila časť tohto zákona a nevzťahuje sa na tranzitujúcich dopravcov. Tie spoločnosti, ktoré ale vozia tovar priamo do Nemecka, alebo ho z neho vyvážajú, však majú aj naďalej povinnosť nemeckej minimálnej mzdy.
     

"Pocitovo z toho vychádza, že Nemecko si nie je isté svojím zákonom, respektíve dosahom zákona," zhodnotil Reich. Verí však, že v súvislosti s voľným obchodom v rámci EÚ, a tiež s princípmi konkurencieschopnosti na trhu bude zákon v Nemecku novelizovaný v prospech zahraničných cestných dopravcov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona