ČESMAD je proti zákazu tranzitu kamiónov na cestách 3. triedy

NETKY.SK • 3 September 2013, 14:36 • 2 min
ČESMAD je proti zákazu tranzitu kamiónov na cestách 3. triedy

BRATISLAVA - Združenie cestných dopravcov ČESMAD Slovakia vyjadrilo jednoznačný nesúhlas s navrhovaným celoplošným zákazom tranzitu ťažkých nákladných vozidiel nad dvanásť ton na cestách III. triedy.

slovakia

left justify in out

"Vnímame to ako absolútne neprípustné. Nerozumieme, prečo tento zákaz prezentujú predstavitelia vyšších územných celkov (VÚC) v médiách, keď sme sa počas rokovaní s jednotlivými VÚC aj ministerstvom dopravy minulý mesiac jasne dohodli na umiestnení zákazových značiek na cestách III. triedy, ktoré nie sú z hľadiska dopravnej siete SR potrebné na vykonávanie cestnej dopravy vozidlami nad 12 ton," informoval v utorok generálny tajomník ČESMAD-u Pavol Reich.

ČESMAD tak reagoval na výroky na pondelňajšom stretnutí predsedu vlády Roberta Fica a ministrov s predstaviteľmi samosprávnych krajov o pripravovanom plošnom zákaze tranzitu pre kamióny na krajských cestách III. triedy. Združenie na základne odbornej analýzy cestnej siete SR predložilo zúčastneným stranám, aj predstaviteľom samosprávnych krajov a ministerstvu dopravy, podrobne vypracovaný materiál, z ktorého podľa cestných dopravcov evidentne vyplýva, že tento celoplošný zákaz nie je reálny. 

Na cestách III. triedy by mohol od začiatku budúceho roka platiť plošný zákaz tranzitnej dopravy ťažkých nákladných áut nad dvanásť ton. Na cestách II. triedy začne od 1. januára 2014 polročný monitoring, ktorý by mal dať odpoveď na otázku, ako ich kamionisti využívajú a či po týchto cestách obchádzajú trasy ciest, ktoré sú spoplatnené mýtnym systémom, teda diaľnice a vybrané úseky ciest I. triedy. O tejto téme v pondelok hovoril premiér Robert Fico a ministri na rokovaní s predstaviteľmi Združenia samosprávnych krajov v SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona