ČESMAD chce zvýšiť a predĺžiť zľavy pre motorové vozidlá

NETKY.SK • 18 Júl 2014, 12:54 • 2 min
ČESMAD chce zvýšiť a predĺžiť zľavy pre motorové vozidlá

BRATISLAVA - Združenie cestných dopravcov ČESMAD Slovakia v návrhu zákona o dani z motorových vozidiel žiada zvýšiť zľavy a predĺžiť ich trvanie.

slovakia

left justify in out

Zásadne totiž nesúhlasí s navrhnutými zľavami na úrovni 20, 15 a 10 % na obdobie dvoch, štyroch a šiestich rokov. Ako združenie v piatok informovalo, navrhuje zvýšiť zľavy na 45, 30 a 15 % s tým, aby platili tri, šesť a deväť rokov tak, ako to už pred dvoma rokmi navrhlo ministerstvo financií. ČESMAD pritom podporuje zavedenie jednotnej dane z motorových vozidiel a ekologických zliav ako pozitívne a potrebné zmeny v oblasti dopravy.

 

"Pri súčasnom návrhu zákona by si zníženie dane pre ekologické vozidlá mohlo uplatniť len 35 % nákladných vozidiel registrovaných v SR. ČESMAD Slovakia súčasne požaduje, aby sa tieto zľavy neurčovali v závislosti od roku výroby vozidla, ale od jeho prvej registrácie," uviedol hovorca ČESMAD-u Andrej Fekete. Združenie tiež navrhuje, aby bol ponechaný systém daňovej povinnosti vypočítanej ako jedna tristošesťdesiat pätina, resp. jedna tristošesťdesiat šestina ročnej sadzby dane. Zmena na mesačnú hodnotu by totiž nezaručila reálne zachovanie percentuálnych zliav od prvej registrácie vozidla. O tejto problematike nedávno mimoriadne rokovalo prezídium ČESMAD-u. 

 

Súčasná navrhovaná sadzba dane z motorových vozidiel je podľa dopravcov druhá najvyššia v Európskej únii a v niektorých kategóriách dokonca najvyššia. "Združením navrhované hodnoty pre zľavy vrátia slovenským dopravcom možnosť byť konkurencieschopní na trhu so zahraničnými dopravcami, pretože zaručujú priemernú sadzbu dane v rámci celej Európskej únie," dodal Fekete. Zástupcovia ČESMAD-u budú aj naďalej pokračovať v rokovaniach s ministerstvami financií a dopravy o tom, aby sa jeden z kľúčových zákonov pre existenciu slovenských dopravcov upravil podľa ich požiadaviek a zaručil im tak prijateľné postavenie na európskom trhu nákladnej dopravy. 

 

Návrh zákona o dani z motorových vozidiel, ktorý ministerstvo financií nedávno predložilo do medzirezortného pripomienkového konania, má nadobudnúť účinnosť 1. decembra 2014, okrem častí s navrhovanou účinnosťou 1. januára 2015.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona