Českými spevákmi roka sú Aneta Langerová a Vojtěch Dyk

NETKY.SK • 18 Marec 2013, 12:07 • 2 min
Českými spevákmi roka sú Aneta Langerová a Vojtěch Dyk

PRAHA – Aneta Langerová a Vojtěch Dyk sú spevákmi roka 2012, z pódia pražského Priemyslového paláca si v sobotu večer (16. 3.) odniesli sošku anjela v rámci galavečera 22. ročníka odovzdávania hudobných cien Anděl 2012.

slovakia

left justify in out

Speváčka Aneta Langerová, dvojnásobná česká zlatá slávica, získala ocenenie za CD a DVD Pár míst, ktoré vyšli na etikete vydavateľstva Supraphon v máji minulého roku. Album je záznamom akustického koncertu so sláčikovým triom v pražskom kine Bio Oko v decembri 2011. CD a DVD set ponúka 17 piesní speváčky z jej doposiaľ troch vydaných albumov, medzi nimi hity Hříšna těla, křídla motýlí, Němá, Malá mořská víla, Poplach, Vzpomínka, Voda živá či Stačilo říct. V sprievode sláčikovej sekcie dostali tieto piesne nový rozmer.

„Je to projekt, na ktorý som dosť dlho čakala, potrebovala som k tomu odvahu. To sa mi vo forme albumu Pár míst splnilo, už to bolo pre mňa ocenením. Soška Anděla len podčiarkla dôležitosť celého turné, všetkých koncertov, skvelej atmosféry na nich, skvelých muzikantov, ktorých som pri sebe mala. Už z nominácie som bola prekvapená, nie je to totiž radový album. Bola som prekvapená, že ju dávajú na úroveň radového albumu, čomu som rada, je to pre mňa najdôležitejšia vec, ktorú som v živote v hudobnej oblasti urobila,“ uviedla speváčka.

Speváčka a skladateľka Aneta Langerová (*26. 11. 1986, Benešov) sa v júni 2004 stala víťazkou prvej série speváckej súťaže Česko hľadá SuperStar. V septembri 2004 vydala debutový album Spousta andělů, na ktorom boli hity Hříšná těla, křídla motýlí a Voda živá. Jeho predaj dosiahol 128.000 kusov, čo jej vynieslo niekoľkonásobnú platinovú platňu. V roku 2007 vydala druhý album s názvom Dotyk, z ktorého je hit Malá mořská víla. Jej tretí album z novembra 2009 má názov Jsem. Vo svojej zbierke okrem dvoch zlatých Slávikov za roky 2005 a 2006 aj štyri ocenenia akademikov, za rok 2009 za pieseň roka V bezvědomí, dva roky predtým ako speváčka roka a za rok 2004 ako objav aj speváčka roka.

Spevákom roka je Vojtěch Dyk, ocenenie mu vyniesol album Live at la Fabrika, ktorý záznamom koncertu s B-Side Bandom. Je jeho prvým „sólovým“ anjelom. Vojtěch Dyk už na „anjelskom pódiu“ stál trikrát spolu so skupinou Nightwork, v ktorej je spevákom. Za rok 2010 im úspešný album Tepláky aneb Kroky Františka Soukupa vyniesol ocenenie skupina roka, album roka a videoklip roka za pieseň Tepláky.

„Tento Anděl je môj, moja spolupráca s B-Side Bandom je najintenzívnejšia vždy v rámci turné, jedno máme za sebou, na jar pripravujeme ďalšie koncerty a v jeseni prídeme aj na Slovensko,“ odkazuje fanúšikom v Čechách aj na Slovensku Vojtěch Dyk. Spevák a herec Vojtěch Dyk (*23. 7. 1985, Praha) so spevom začínal v detskom zbore, učil sa hre na husle a klavíri. Spieval v skupinách Davidoff a T.O.P. Dream Company. Od pätnástich rokov účinkoval v amatérskom Divadle Radar, v súčasnosti účinkuje ako herec v Národnom divadle, v divadle La Fabrika, ako spevák v skupine Nighwork. Pred dvomi rokmi začal spoluprácu so swingovou formáciou B-Side Band, v ktorej účinkuje ako spevák. Výsledkom je ocenený úspešný album Live at la Fabrika.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies