Český zafírový sen Rusa Ermakova sa rozplýva, výroba kryštálov krachuje

NETKY.SK • 17 August 2016, 17:56 • 2 min
Český zafírový sen Rusa Ermakova sa rozplýva, výroba kryštálov krachuje

PRAHA - Firma ALED, ktorá v Prahe vyrába zafírové monokryštály, má dlhy po splatnosti a mieri do bankrotu. Projekt Rusa Vladimira Ermakova, ktorý do pražského závodu investoval desiatky miliónov, dlhuje na nájomnom státisíce korún. Informoval o tom server iDNES.cz.

slovakia

left justify in out

Ermakov (52) vložil do projektu v prvej fáze 75 miliónov Kč (2,78 milióna eur) a zamestnával desiatky ľudí. Závod na výrobu zafírových monokryštálov, ktoré sa používajú v hodinárskom, chemickom či elektrotechnickom priemysle, sa ale podľa insolvenčného registra dostal do problémov.

 

Firma prestala platiť nájom za svoje kancelárie a výrobňu v komerčnom areáli Impera Park v Čakoviciach. Celkovo dlhuje 685.000 Kč. Vlastník areálu Property Trust preto požiadal súd o začatie insolvenčného konania a vyhlásenie úpadku dlžníka. Ohrozené sú tak aj peniaze Európsko-ruskej banky, ktorá Ermakovov zámer financovala.

 

V Čakoviciach sa vyrábajú najmä malé umelé zafíry pre hodinársky priemysel. Pred dvoma rokmi Ermakov tvrdil, že do projektu postupne spoločne s ďalšími investormi naleje 250 až 300 miliónov Kč.

 

Vladimir Ermakov žije v Česku od 90. rokov. V roku 2001 založil firmu Vemex, ktorá vtedy nabúrala monopol RWE Transgas na dovoz ruského plynu. O dva roky neskôr, keď pre Vemex získal licenciu obchodníka s plynom, predal väčšinu skupine Gazprom. Ermakovov vplyv v spoločnosti, kde po predaji podielu ešte do mája tohto roka pôsobil ako konateľ, ale postupom času slabol.

 

Vemex pod jeho šéfovaním uzatvoril obchod s firmou Impetro, ktorá neodviedla štátu daň z pridanej hodnoty. Dlžnú čiastku 430 miliónov Kč musel nakoniec zaplatiť Vemex. Česká dcérska spoločnosť Gazpromu tak za minulý rok vykázala zhruba polmiliardovú stratu a odchádzajú jej zákazníci. Ermakova zo šéfovskej funkcie nakoniec odvolali. Verejným tajomstvom je, že dôvodom boli práve pochybné transakcie s energiami.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona