Český výrobca lyží Sporten chce kúpiť slovinský Elan, aj keď predaj lyží klesá

NETKY.SK • 9 Marec 2015, 19:11 • 2 min
Český výrobca lyží Sporten chce kúpiť slovinský Elan, aj keď predaj lyží klesá

PRAHA - Český výrobca lyží Sporten a americká spoločnosť Boba Ing, ktorú vlastní slovinský podnikateľ Robert Antunovič, sú vo finále boja o kontrolu nad slovinským výrobcom lyží Elan. A to v situácii, keď trh s lyžami zaznamenáva v dôsledku rozmachu požičovní veľký prepad. Informoval o tom server iDNES.cz.

slovakia

left justify in out

"Ponuku myslíme úplne vážne. Máme o podnik záujem, myslím, že by sme mohli veľmi dobre vzájomne spolupracovať a značky prepojiť," povedal v rozhovore pre MF DNES šéf a spolumajiteľ Sportenu Ján Hudák.
     

Elan sa dostal do problémov po tom, ako Európska komisia rozhodla, že nesplatená pôžička od slovinskej vlády Elanu bola nedovolenou štátnou pomocou a pôžičku prikázala vrátiť. Návrh konania pre nedovolenú štátnu pomoc podal rakúsky výrobca Marker Völkl. Elan teraz musí peniaze vrátiť, čoho ale nie je schopný. Vláda sa preto rozhodla Elan sprivatizovať.
     

Konkurentom Sportenu je firma, ktorá s lyžami nemá žiadne skúsenosti, podľa jej šéfa Antunoviča však ponúka za Elan 15 miliónov eur, zatiaľ čo Sporten údajne 10 miliónov eur. Česká firma svoju ponuku nekonkretizovala.

     

Sporten, ktorý minulý rok vyrobil zhruba trikrát menej lyží než slovinská značka s veľkými dlhmi, má o Elan záujem aj napriek tomu, že trh s lyžami zaznamenal za posledných päť rokov veľký prepad. "Dôvodov poklesu je viac, ale najmä je to rozmach požičovní," povedal Hudák. Ako dodal, stále väčší počet ľudí si už lyže nechce kupovať, len si ich požičiava.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies