Český veľvyslanec: Predlženie Tuskovho mandátu má byť jasnou záležitosťou, aj napriek Poľsku

NETKY.SK • 8 Marec 2017, 14:34 • 2 min
Český veľvyslanec: Predlženie Tuskovho mandátu má byť jasnou záležitosťou, aj napriek Poľsku

BRUSEL - Český veľvyslanec pri EÚ Martin Povejšil naznačil, že Donald Tusk bude pravdepodobne opäť zvolený na post predsedu Európskej rady. Malo by sa tak stať aj napriek nesúhlasu súčasnej poľskej vlády.

slovakia

left justify in out

Deň pred summitom EÚ v Bruseli, na ktorom sa budú lídri venovať aj voľbe predsedu, poľská premiérka Beata Szydlová zaslala list svojim partnerom v členských krajinách EÚ. Touto cestou ich vyzvala, aby Tuskovu kandidatúru nepodporili.

 

Pokračovaním mandátu pre súčasného predsedu Európskej rady sa budú premiéri a prezidenti zaoberať hneď na úvod summitu. Tusk rokovaciu sálu opustí, celý proces bude mať na starosti maltský premiér Joseph Muscat, ktorého krajina momentálne predsedá Rade EÚ.

 

Tusk má podporu väčšiny členských štátov EÚ a predsedov ostatných euroinštitúcií a na jeho znovupotvrdenie stačí aj kvalifikovaná väčšina hlasov. Poľsko však nominovalo vlastného protikandidáta, ktorým je poslanec Európskeho parlamentu Jacek Saryusz-Wolski.

 

Český veľvyslanec pri EÚ v dnešnom rozhovore s novinármi nevylúčil, že by niektorá z členských krajín mohla na poslednú chvíľu nominovať ešte ďalšieho kandidáta.

 

"Pokiaľ môžem hodnotiť situáciu v tejto chvíli, tak sa nám zdá, že je úplne prevažujúca podpora pre Donalda Tuska a tým pádom predĺženie jeho mandátu by malo byť v zásade jasnou záležitosťou," uviedol Povejšil.

 

Podľa diplomatických zdrojov neznámou v tomto smere zostáva maďarský premiér Viktor Orbán. Ten má blízko k súčasnej poľskej vláde, ale na druhej strane nemá nič proti Tuskovi. Je tiež podpredsedom Európskej ľudovej strany (EĽS), ktorá oficiálne podporuje Tuskovo druhé funkčné obdobie.

 

Jasná politická podpora pre Tuska by znamenala symbolické potvrdenie európskej jednoty pred summitom EÚ v Ríme (25.3), na ktorom majú lídri rokovať o budúcom vývoji Únie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona