Český úrad vlády sa bráni: Nie osem, ale len štyri limuzíny viezli Rusnoka na OSN

NETKY.SK • 2 Október 2013, 09:24 • 2 min
Český úrad vlády sa bráni: Nie osem, ale len štyri limuzíny viezli Rusnoka na OSN

PRAHA - Delegácia českého premiéra Jiřího Rusnoka na nedávnej ceste do USA nebola podľa Úradu vlády taká početná, ako tvrdí americká tlač. Namiesto údajných ôsmich limuzín ju vraj viezli len štyri autá.

slovakia

left justify in out

Vládnym špeciálom letelo na zasadnutie Valného zhromaždenie OSN do New Yorku celkovo 15 ľudí. Českému spravodajskému portálu iDNES.cz. to uviedla hovorkyňa vlády Jana Jabůrková.

Americký denník New York Times v pondelok 30. septembra informoval, že kým delegácii z Moldavska stačilo na prevoz na letisko jedno auto, tá česká bola natoľko početná, že ju muselo prepraviť osem limuzín. Denník zároveň upozornil na to, že premiér v demisii dorazil v sprievode svojej rodiny.

Podľa hovorkyne vlády Jany Jabůrkovej však 15-člennú delegáciu viezli len štyri autá sprevádzané dvoma policajnými vozidlami. Veľkosť delegácií je podľa nej u jednotlivých krajín rôzna. Záleží vraj na tom, aký veľký význam štáty prisudzujú Organizácii Spojených národov (OSN).

"Vzhľadom na to, že Československo stálo pri zrode OSN a predstaviteľ ČR nedávno Valnému zhromaždeniu predsedal (Jan Kavan v rokoch 2002 a 2003 - pozn. iDNES.cz), a predovšetkým vzhľadom na našu aktuálnu ponuku (väčšej) účasti na mierových misiách OSN je zloženie a veľkosť delegácie logická," uviedla Jabůrková.

Rusnokov tím podnikol minulý týždeň zaoceánsky let vo vládnom špeciále. Podľa hovorkyne bolo jeho využitie vzhľadom na rozsah delegácie najlepším riešením po bezpečnostnej aj finančnej stránke. "Presné vyúčtovanie cesty zatiaľ nie je k dispozícii," dodala hovorkyňa.

Rusnok už v pondelok potvrdil webu iDNES.cz, že cesty sa zúčastnila aj jeho manželka a desaťročná dcéra. "Ak kamkoľvek cestujeme spoločne s manželkou, vždy berieme dcéru so sebou," vysvetlil.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies