Český turista dostal v Tatrách infarkt: Zachránil ho defibrilátor na chate

NETKY.SK • 27 Júl 2015, 14:54 • 2 min
Český turista dostal v Tatrách infarkt: Zachránil ho defibrilátor na chate

BRATISLAVA/ POPRAD - Záchranári Horskej záchrannej služby (HZS) dnes pomohli českému turistovi, ktorý pravdepodobne dostal infarkt.

slovakia

left justify in out

Ako informuje HZS na svojej webstránke, horských záchranárov požiadal o pomoc českému turistovi, ktorý odpadol dnes poobede, dobrovoľný zmluvný záchranár HZS, ktorý pracuje na chate pri Zelenom plese vo Vysokých Tatrách. "Pravdepodobnou príčinou zástavy krvného obehu bol infarkt myokardu. Na mieste bola úplnou náhodou lekárka, ktorá okamžite začala s resuscitáciou. Z chaty jej doniesli AED defibrilátor, ktorý použili. U pacienta sa po prvom výboji obnovili životné funkcie, začal spontánne dýchať a bol pri vedomí," informuje ďalej HZS. Na pomoc českému turistovi sa k chate pri Zelenom plese vydali horskí aj leteckí záchranári, ktorí zobrali pacienta na palubu a previezli ho do popradskej nemocnice.

 

Ako dodáva HZS, AED defibrilátory "sú na vybraných chatách vo Vysokých Tatrách ako súčasť projektu, medzi spoločnosťou ENEL, Asociáciou horských záchranárov a Horskou záchrannou službou. Zámerom tohto projektu je vybaviť všetky horské chaty na Slovensku defibrilátormi AED". AED defibrilátory, teda automatické externé defibrilátory, sú prenosné prístroje určené pre laické, ale aj odborné poskytovanie prvej pomoci pri náhlom zastavení krvného obehu spojeného so zástavou dýchania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies