Český súd rozhodol, že fyzik Ošťádal profesorom nebude pre podozrenie zo spolupráce s ŠtB

NETKY.SK • 21 September 2016, 14:58 • 2 min
Český súd rozhodol, že fyzik Ošťádal profesorom nebude pre podozrenie zo spolupráce s ŠtB

PRAHA - Súd zamietol žalobu fyzika Ivana Ošťádala na českého prezidenta Miloša Zemana, ktorý ho odmietol vymenovať za profesora. Prezident odmietnutie zdôvodnil svojím podozrením, že sa Ošťádal kedysi zaplietol s komunistickou Štátnou bezpečnosťou (ŠtB).

slovakia

left justify in out

Zeman vlani na jar odmietol podpísať vymenovanie troch navrhnutých profesorov - Ivana Ošťádala z Matematicko-fyzikálnej fakulty Univerzity Karlovej, Jiřího Fajta z Filozofickej fakulty UK a Jána Eichlera z Fakulty medzinárodných vzťahov Vysokej školy ekonomickej. Pôvodne chceli prezidenta žalovať všetci, Eichler však nakoniec žalobu stiahol. K žalobe fyzika Ošťádala sa naopak pripojila aj univerzita. Aj tak ju však Mestský súd v Prahe zamietol.


Verdikt, ktorý je právoplatný, vyniesol súd zhruba po polhodine rokovania.


Zeman vysvetľoval svoje odmietnutie v prípade Ošťádala podozrením, že spolupracoval so Štátnou bezpečnosťou. Prezident trvá na tom, že fyzik bol podľa zachovanej evidencie "nie agentom, ale rezidentom Štátnej bezpečnosti, čo je viac ako agent".


Ošťádal to však odmieta a tvrdí, že sa ničoho nedopustil. Hlava štátu podľa neho skresľuje realitu. "Rád by som očakával, že sa nám dostane spravodlivého rozhodnutia," poznamenal už pred začiatkom súdu.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies