Český súd rozhodol, ruský študent je v prípade útoku na Stropnického dom nevinný

NETKY.SK • 27 Apríl 2016, 14:59 • 2 min
Český súd rozhodol, ruský študent je v prípade útoku na Stropnického dom nevinný

PRAHA - Český súd oslobodil dnes od obžaloby ruského študenta Igora Ševcova, ktorému polícia kládla za vinu, že zaútočil zápalnými fľašami na dom ministra obrany ČR Martina Stropnického. Zbavenie žaloby navrhovala už štátna zástupkyňa, podľa ktorej chýbali dôkazy, že by útočil práve Ševcov.

slovakia

left justify in out

Študenta však na dva roky vyhostili z Česka za to, že napomáhal pri posprejovaní ruzynskej väznice. Rozsudok pražského mestského súdu ešte nie je právoplatný, informuje webový portál Českej televízie (ČT).

 

Útočník vhodil podľa obžaloby pivné fľaše naplnené horľavou zmesou (benzín, voda, olej) do záhrady rodinného domu patriaceho Stropnického manželke Veronike Žilkovej, pričom jedna z nich dopadla na strechu. Chcel údajne spôsobiť požiar, ktorý by sa rozšíril a vystavil obyvateľov nebezpečenstvu smrti alebo ťažkej ujmy na zdraví. Fľaše však nevybuchli s plnou intenzitou a plamene sa tak po niekoľkých minútach podarilo uhasiť.

 

Lenže podľa štátnej zástupkyne chýbajú dôkazy, že útočil práve Ševcov: "Obžaloba neuniesla dôkazné bremeno, preto musím navrhnúť zbavenie viny v prvom bode obžaloby." Polícia totiž zaistila len jediný dôkaz - pachovú stopu zodpovedajúcu študentovi na jednej z fliaš. Ide však o dôkaz nepriamy, na základe ktorého nie je možné Ševcova usvedčiť. Študent na súde existenciu pachovej stopy vysvetľoval tak, že vraj často vyberá jedlo z odpadkových košov a rukami mu tak prejde veľa fliaš.

 

Ohľadom útoku na ministrov dom Ševcov na otázku sudkyne uviedol len to, že sa ho nedopustil. V daný deň bol totiž na demonštrácii pred pankráckou väznicou, následne sa vrátil na internát v Suchdole a šiel do klubu kvôli pripojeniu na internet. Spať vraj išiel pred jednou hodinou ráno.

 

Súd však rozhodol, že Ševcov je vinný v druhej časti obžaloby: za napomáhanie pri posprejovaní väznice ho preto vyhostil na dva roky z krajiny. Podľa obžaloby študent dával pozor pri ruzynskej väznici, keď tam iný muž sprejoval po stene anarchistické nápisy. Ševcov ale tvrdí, že sprejujúceho muža iba natáčal a nijako sa na delikte nezúčastňoval: "Nemyslím si, že je to trestný čin, natáčať si môžem čokoľvek," uviedol na svoju obranu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona