Český senát schválil sprísnenie podmienok pre žiadateľov o azyl

NETKY.SK • 11 November 2015, 14:17 • 2 min
Český senát schválil sprísnenie podmienok pre žiadateľov o azyl

PRAHA - Českí senátori dnes schválili novelu zákona o azyle, pobyte a dočasnej ochrane cudzincov, ktorá spresňuje pravidlá pre udeľovanie medzinárodnej ochrany.

slovakia

left justify in out

Norma okrem iného stanovuje, že cudzinci odsúdení za úmyselný trestný čin na obdobie dlhšie než tri roky by stratili právo na pobyt v Českej republike. Novelu podporilo 48 senátorov, informoval spravodajský portál Novinky.cz.

 

Legislatívu predložil v hornej komore parlamentu minister vnútra Milan Chovanec.

 

Kritizoval ju senátor Václav Láska a poukázal na to, že pre pozmeňovacie návrhy poslancov sa dostala do rozporu s európskymi pravidlami a s pôvodným zámerom. Navrhnutú novelu zákona ostro odsúdila aj senátorka Eliška Wagnerová.

 

"Náš najväčší problém je v mentalite. Európa na rozdiel od nás by nám pomohla, ale my jej pomáhať nechceme. Som zhnusená z tejto debaty," uviedla senátorka a bývalá ústavná sudkyňa.

 

Senátor Jaroslav Kubera vyhlásil, že utečenecká kríza je povodeň, ale rieši sa len kvapkajúci kohútik. Podľa neho problémom je množstvo utečencov a to už nemá "žiadne európsky korektné riešenie".

 

Minister vnútra Chovanec ocenil debatu o návrhu a zdôraznil, že vláda sa snaží obhajovať české záujmy, "v súlade so zdravým rozumom".

 

Novela zákona okrem iného stanovuje, že žiadatelia o medzinárodnú ochranu budú musieť predložiť doklad o svojej bezinfekčnosti, aby sa do ČR nezavliekli infekčné ochorenia. Predseda bezpečnostného výboru snemovne Roman Váňa uviedol, že cudzincom bude stačiť prehliadka v Česku.

 

Materiál s celým radom pozmeňovacích návrhov schválila dolná komora českého parlamentu, snemovňa, už začiatkom októbra, pripomenuli Novinky.cz.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona