Český senát sa dištancoval od vyhlásenia o Číne, ktoré podpísal i Milan Štěch

NETKY.SK • 30 November 2016, 18:21 • 2 min
Český senát sa dištancoval od vyhlásenia o Číne, ktoré podpísal i Milan Štěch

PRAHA - Za servilné a poníženecké označil dnes v Prahe český Senát októbrové vyhlásenie štyroch najvyšších ústavných činiteľov vrátane šéfa hornej komory Parlamentu ČR Milana Štecha. Hlasmi senátorov z Občianskej demokratickej strany (ODS) -iniciátorov akcie, ako aj ich kolegov - ľudovcov z KDU-ČSL či klubu Starostov a nezávislých (STAN) - sa od dokumentu dištancoval.

slovakia

left justify in out

Senátori ďalších dvoch koaličných strán - ČSSD premiéra Bohuslava Sobotku, ktorý patril medzi signatárov inkriminovaného textu, ako aj hnutia ANO, ale aj senátori KSČM a Strany práv občanov hlasovali proti. Informovali o tom české médiá.

 

Predseda českej vlády označil dnes prijaté uznesenie Senátu za politický počin, ktorý je odrazom názorov tamojšej pravice.

 

Schváleniu návrhu, za ktoré bolo 38 zo 69 prítomných, predchádzala trojhodinová diskusia o českej zahraničnej politike voči Čínskej ľudovej republike.

 

Prezident ČR Miloš Zeman reagoval na krok Senátu slovami, že protest voči vyhláseniu štyroch najvyšších ústavných činiteľov krajiny nemá zmysel. Súčasne zdôraznil, že zahraničnú politiku ČR určuje vláda a prezident v spolupráci s parlamentom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona