Český senát nepodá ústavnú žalobu na Miloša Zemana

NETKY.SK • 2 December 2015, 14:48 • 2 min
Český senát nepodá ústavnú žalobu na Miloša Zemana

PRAHA - Výzvou Senátu ČR prezidentovi Milošovi Zemanovi, aby svojimi prejavmi a činmi nerozdeľoval spoločnosť, sa pravdepodobne skončí snaha signatárov petície "Prezident, odíďte".

slovakia

left justify in out

Senát bude o petícii rokovať dnes a namiesto toho, aby podal ústavnú žalobu na Zemana pre vlastizradu, ako to žiada petícia, je pripravené uznesenie, podľa ktorého nemá prezident vybočovať zo svojej úlohy vymedzenej ústavou. Informoval o tom spravodajský server iDNES.cz.

 

Petícia "Prezident, odíďte" s 11.126 podpismi namierená proti Zemanovi dorazila do Senátu v marci. Jej autori požadovali, aby sa Senát zaoberal možnosťou iniciovať ústavnú žalobu pre vlastizradu. To však v hornej komore parlamentu - vo výbore pre vzdelávanie, vedu, kultúru, ľudské práva a petície - nezískalo podporu.

 

Namiesto toho vznikol v Senáte návrh uznesenia, ktorý inicioval klub Starostovia a nezávislí a ku ktorému sa podľa informácií iDNES.cz chystajú pridať senátori naprieč stranami v hornej komore parlamentu.

 

"Senát Parlamentu ČR vyzýva prezidenta republiky, aby ako hlava štátu, ktorá je garantom poriadku s poslaním spoločnosť zjednocovať a zmierňovať v nej konflikty, z tejto svojej ústavnej úlohy nevystupoval a svojimi prejavmi a činmi spoločnosť nerozdeľoval," píše sa v návrhu, ktorý poskytli novinárom podpredsedníčka Senátu Miluše Horská, nestraníčka, členka klubu KDU-ČSL a senátori Jan Horník a Jiří Šesták z klubu Starostovia a nezávislí.

 

Protizemanovská petícia bola výrazne ostrejšia. "Prezident Miloš Zeman svojimi rozporuplnými výrokmi o sankciách proti putinovskému režimu v Rusku vyvolal dôvodné podozrenie, že koná skôr v záujme nepriateľa - putinského režimu, než v záujme Českej republiky a jej spojencov," píše sa v jej texte.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies