Český prezident Zeman znova vyzval na presunutie ambasády do Jeruzalema

NETKY.SK • 6 Jún 2018, 06:13 • 2 min
Český prezident Zeman znova vyzval na presunutie ambasády do Jeruzalema

PRAHA - Prezident Miloš Zeman sa opäť vyslovil za to, aby Česká republika tak ako USA presunula svoju ambasádu z Tel Avivu do Jeruzalema.

slovakia

left justify in out

"Použijem staré židovské príslovie: o rok sa stretneme v Jeruzaleme," povedal na záver svojho prejavu na galavečere Americko-izraelského výboru pre verejné záležitosti (AIPAC), ktorý sa konal v utorok večer na Pražskom hrade.

 

Asi stovku hostí Zeman rozveselil, keď povedal, že o presune veľvyslanectva hovoril ako prvý už pred štyrmi rokmi a teraz ho skopíroval prezident USA Donald Trump. Spojené štáty svoju ambasádu v Jeruzaleme otvorili ako prvý štát na svete.

 

Vo svojom prejave kritizoval aj veľmi korektnú politiku Európskej únie voči Palestínčanom. Na podujatí sa zúčastnila aj ministerka obrany Karla Šlechtová.

 

AIPAC je silná proizraelská lobistická skupina v Spojených štátoch. Zeman dlhodobo podporuje Izrael a tento rok už uvítal otvorenie americkej ambasády v Jeruzaleme, pričom vyzval českú vládu, aby pristúpila k rovnakému kroku. Česko v Jeruzaleme už otvorilo svoj honorárny konzulát.

 

Galavečer je v krátkej dobe už druhou akciou v prospech Izraela, ktorá sa koná na Pražskom hrade. Na konci apríla sa v Španielskej sále uskutočnili oslavy 70. výročia vzniku štátu Izrael, na ktorých Zeman vyzval k presunutiu českej ambasády z Tel Avivu do Jeruzalema.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies