Český prezident Zeman vyzval na útoky na základne teroristov, nech sú kdekoľvek

NETKY.SK • 27 August 2014, 09:35 • 2 min
Český prezident Zeman vyzval na útoky na základne teroristov, nech sú kdekoľvek

PRAHA - Prezident ČR Miloš Zeman dnes na stretnutí s českými veľvyslancami varoval pred nebezpečenstvom, ktoré podľa neho predstavujú radikálni islamisti.

slovakia

left justify in out

"Proti nám stojí silný a ideologicky zaťatý nepriateľ," vyhlásil na Pražskom hrade a dodal: "Teroristické bunky môžu veľmi ľahko preniknúť na české územie." Prezident upozornil aj na riziko ruskej invázie na východe Ukrajiny, informoval spravodajský portál iDNES.cz.
 

"Skolabované krajiny sú živnou pôdou pre vytvorenie nových a nových teroristických buniek," uviedol Zeman a k takýmto štátom zaradil Sýriu, Irak, Stredoafrickú republiku (SAR), Líbyu či Afganistan. Podľa jeho slov však medzi skolabované krajiny môže pribudnúť aj Ukrajina.

 

Zeman veľvyslancom povedal, že mnohí z nich iste videli mapu kalifátu zahŕňajúcu veľkú časť Európy, až k českým hraniciam, a varoval pred podceňovaním tohto rizika. Pripomenul, že mnohí podceňovali aj Adolfa Hitlera a vypomstilo sa to, pretože svoje plány sčasti realizoval.

 

Prezident tiež veľvyslancov upozornil, že musí byť zachovaná jasná proizraelská politika Českej republiky. Ocenil aj obrat v zahraničnej politike vlády voči Číne - teraz je "realistická a pragmatická".

 

Proti islamistom netreba bojovať nasadením pozemných vojsk, ale cielenými operáciami proti teroristickým základniam, nech sú už umiestnené na ktoromkoľvek území, vysvetlil Zeman. Je nutné pri tom využiť nové moderné vojenské technológie, ako napríklad bezpilotné lietadlá, dodal.

 

Druhý závažný problém predstavuje podľa českého lídra Ukrajina, kde občianska vojna "už nie je hrozbou, ale realitou". Za potenciálne riziko označil ruskú inváziu na východe Ukrajiny. Zeman doslova povedal, že by bolo žiaduce, aby NATO kvôli tomu podniklo "preventívne akcie". Nekonkretizoval ich však a opäť zapochyboval o účinnosti ekonomických sankcií uvalených počas ukrajinskej krízy, napísal web iDNES.cz.

 

Za úspech českej zahraničnej politiky označil v 25-minútovom príhovore k veľvyslancom to, že sa podarilo z protiruských sankcií vyňať položky, ktoré boli v českom národnom záujme.

 

Zeman povedal, že vďaka ústretovosti Česka v Európskej únii sa zlepšili aj možnosti českej zahraničnej politiky viac vyrokovať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies