Český prezident Zeman otvorene podporil Fica

NETKY.SK • 19 Marec 2014, 13:01 • 2 min
Český prezident Zeman otvorene podporil Fica

PRAHA – Český prezident Miloš Zeman si želá, aby v druhom kole prezidentských volieb na Slovensku zvíťazil premiér a predseda SMER-u Robert Fico. Podľa Zemana sa Fico ako predseda vlády osvedčil.

slovakia

left justify in out

V prípade, keby Fico v druhom kole 29. marca nezvíťazil a prezidentom SR by sa stal jeho protikandidát Andrej Kiska, Miloš Zeman odhaduje, že by Fico ako premiér dovládol ďalšie dva roky - ale nevylučuje ani to, že by ho po tomto neúspechu mohol v čele strany SMER-SD vystriedať Robert Kaliňák. Fico podľa Zemana musí pred druhým kolom zaktivizovať voličov, ktorí nevolili v prvom kole, a dôležité bude aj vystupovanie v televíznych dueloch.

 

"Chcel by som vyjadriť svoju solidaritu a podporu Robertovi Ficovi," zdôraznil dnes český prezident na stretnutí so slovenskými a českými novinármi na Pražskom hrade. Podotkol, že koná z vlastnej iniciatívy a že ho slovenský premiér o verejnú podporu nepožiadal. V tejto súvislosti český prezident pripomenul, že takáto forma podpory medzi ľavicovými politikmi je obvyklá. Ako príklad uviedol podporu, ktorej sa jemu v minulosti dostalo od vrcholných politikov Nemecka či Rakúska.

 

"Zdôrazňujem, že nijako nezasahujem do slovenských vnútorných záležitostí, že nijako neútočím na protikandidáta pána Roberta Fica, ktorého – mimochodom – vôbec nepoznám. Domnievam sa, že je milou povinnosťou ľavicového politika v ČR vyjadriť solidaritu a podporu ľavicovému politikovi v SR," uviedol český prezident. 

 

Na Ficovi si Zeman cení najmä jeho "pozoruhodnú vlastnosť", že drží slovo: "Nikdy neporušil dané slovo, nikdy neporušil uzavretú dohodu. A to je u dnešných politikov taká extrémna výnimka, že si to vážim. Priznávam, že mám práve preto Roberta Fica rád aj osobne a že považujem za česť, že mu týmto spôsobom môžem vyjadriť svoju podporu."

 

Priebeh predvolebnej kampane na Slovensku, a to ani vo svetle ostatných dní, Zeman nepovažuje za vyhrotený. Kampaň vo Francúzsku či USA je podľa jeho slov oveľa ostrejšia.

 

Český prezident Miloš Zeman okomentoval aj úspech Andreja Kisku, ktorý v prvom kole prezidentských volieb prekvapivo získal iba o štyri percentá menej než Robert Fico. "Povedal by som, že niektorých voličov priťahujú miliardári," mieni Zeman s tým, že voliči – podobne ako v prípade Andreja Babiša v Česku – sa domnievajú, že kto bol úspešný v podnikaní, bude úspešný aj v politike.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies