Český prezident Zeman demisiu vlády prijať nemusí

NETKY.SK • 2 Máj 2017, 16:12 • 2 min
Český prezident Zeman demisiu vlády prijať nemusí

PRAHA - Český premiér Bohuslav Sobotka dnes oznámil, že pre spory s ministrom financií Andrejom Babišom plánuje ešte tento týždeň odovzdať demisiu svojho kabinetu prezidentovi Milošovi Zemanovi. Podľa českého ústavného právnika Jana Kyselu ale hlava štátu nemá povinnosť túto demisiu prijať. Informoval o tom spravodajský kanál Českej televízie ČT24.

slovakia

left justify in out

"V tomto prípade nejde o povinnú demisiu. Povinná demisia nasleduje po vyslovení nedôvery vláde zo strany (Poslaneckej) snemovne alebo po schôdzi snemovne, ktorá nasleduje po voľbách. V takýchto prípadoch má prezident povinnosť demisiu prijať. V tomto prípade nie," povedal Kysela pre Českú televíziu.

Dôležitý teraz podľa neho bude výsledok rokovaní Sobotku so šéfmi strán vládnej koalície. Premiér oznámil, že demisiu podá v priebehu týždňa. Ak by sa na nej zhodla celá vláda, bol by manévrovací priestor Zemana iný, než keby ju za vládu podal iba premiér, vysvetlil Kysela.

"Ak by naozaj chcela skončiť celá vláda zložená z troch politických strán, tak asi nie je dôvod, aby prezident takúto demisiu neprijal. Ak by to naopak bola demisia predsedu vlády proti vôli koaličných partnerov alebo možno dokonca proti vôli časti ČSSD, tak by prezident mohol argumentovať, že existuje dopyt po zachovaní tejto vlády," domnieva sa Kysela, ktorého citovala ČT24.

Vo chvíli, keď by Zeman demisiu vlády prijal, poveril by ju vládnutím v stave demisie a začal by hľadať nového predsedu vlády. "Ak uvážime, že čas do volieb nie je príliš dlhý, tak ide o to, koho by vlastne našiel. Či by to bol niekto zo súčasnej vlády, niekto zo snemovne alebo či by hľadal udržiavaciu úradnícku vládu, s ktorými máme skúsenosť," vypočítava Kysela možné varianty.

Sobotka označil demisiu svojho kabinetu za "najčistejšie" riešenie súčasnej krízy vo vládnej koalícii. Prípadným odvolaním ministra financií by totiž podľa vlastných slov urobil z Babiša "mučeníka, čo nechce". Takýto scenár by podľa Sobotku prospel len samotnému Babišovi.

Premiér minulý týždeň zverejnil materiál mapujúci Babišovo podnikanie, ktorý si nechal sám spracovať. Sú v ňom zhrnuté všetky pochybnosti týkajúce sa ministrových obchodných aktivít.

S Babišom sa má v stredu stretnúť prezident Zeman. Ten sa už predtým vyjadril, že by odvolanie ministra financií považoval za absurdné.




 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies