Český prezident Zeman by mal viac kritizovať vládu a strany, želajú si občania

NETKY.SK • 3 Február 2016, 13:09 • 2 min
Český prezident Zeman by mal viac kritizovať vládu a strany, želajú si občania

PRAHA - Český prezident Miloš Zeman by sa mal viac a častejšie kriticky vyjadrovať k vláde a politickým stranám.

slovakia

left justify in out

Podľa najnovšieho prieskumu agentúry STEM si to želá výrazná časť českej verejnosti, až 71 percent. Občania si zároveň myslia, že Zeman nepridáva prezidentskému úradu vážnosť. Informácie dnes priniesol spravodajský portál Novinky.cz.

 

Dve tretiny opýtaných (71%) odpovedali kladne na otázku, či by mal prezident častejšie kritizovať vládu a strany - z toho jedna tretina (32%) odpovedala, že rozhodne áno. Najčastejšie si to želajú priaznivci KSČM a ČSSD, najmenej sympatizanti ODS a TOP 09.

 

Na druhej strane si viac ako dve pätiny ľudí (44%) myslia, že Zeman zasahuje do vnútropolitického diania až príliš. Túto výčitku vyjadrujú predovšetkým pravicoví voliči, dodali podľa Noviniek analytici STEM-u.

 

Drvivá väčšina respondentov (88%) zastáva názor, že hlava štátu by mala byť dôsledne nadstranícka. STEM dodal, že už od čias prezidenta Václava Havla patrí dôsledná nadstraníckosť k tým najsilnejším požiadavkám na výkon prezidentského úradu a zhodujú sa na tom všetky skupiny obyvateľstva.

Celkovo 61 percent občanov by si želalo silného prezidenta s rozsiahlymi právomocami.

 

Hoci Zeman má väčšinovú podporu obyvateľstva, 53 percent ľudí si neželá rozšírenie jeho vplyvu v politickom živote.

 

Verejnosť vníma Zemana skôr ako ľudového prezidenta, ukázali výsledky prieskumu STEM-u. Na otázku, či podstatne prispel k zvýšeniu vážnosti prezidentského úradu, 66 percent respondentov odpovedalo záporne.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies