Český prezident k "antiamerickým bláznom": Konvoj nie je okupačná armáda

NETKY.SK • 24 Marec 2015, 18:40 • 2 min
Český prezident k "antiamerickým bláznom": Konvoj nie je okupačná armáda

PRAHA - Český prezident Miloš Zeman dnes v reakcii na množstvo kritiky, ktorá sa zdvihla v médiách a na sociálnych sieťach v súvislosti s plánovaným prejazdom amerického vojenského konvoja cez Česko, vyhlásil, že konvoj nie je okupačná armáda a treba bojovať s "antiamerickými bláznami". Informovala o tom Česká televízia.

slovakia

left justify in out

"Zatiaľ čo v posledných mesiacoch bojujem proti antiruským bláznom, tak k tomu v ostatnom čase pribudol boj proti antiamerickým bláznom, pretože blázni sú rovnocenne rozprestretí na oboch stranách," povedal Zeman. "Nesúhlasím s tým, aby sa americké vojská označovali ako okupačné z jednoduchého dôvodu, že v minulom storočí sme okupáciu zažili už dvakrát a vieme, ako vyzerá," dodal prezident.
     

Minister obrany Martin Stropnický v Hyde Parku televíznej stanice ČT24 uviedol, že podľa neho s presunom konvoja nemá asi 80 percent Čechov žiaden problém. "Uvidíme, či väčšina odporcov nie je iba virtuálna," poznamenal s odkazom na sociálne siete.
     

Americký vojenský konvoj sa vracia z Estónska na domovskú základňu v Nemecku a medzi 29. marcom a 1. aprílom bude prechádzať aj Českou republikou, čo kritizujú najmä české ľavicové hnutia a rozliční aktivisti.
     

Vo štvrtok popoludní sa jeho odporcovia z podnetu Komunistickej strany Čiech a Moravy (KSČM) a Alternatívy zdola stretnú vo Vyškove, najviac ľudí sa však očakáva v sobotu popoludní na Václavskom námestí v Prahe, kde protestnú akciu spolu s KSČM organizuje iniciatíva Ne základnám, známa kampaňou proti stavbe amerického radaru v Brdoch, uviedla na svojej webovej stránke ČT24.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies