Český prezident a premiér debatovali o eure, Babiš neprišiel

NETKY.SK • 9 Apríl 2015, 07:24 • 2 min
Český prezident a premiér debatovali o eure, Babiš neprišiel

PRAHA - Český prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka sa po stredajšom rokovaní o problematike vstupu Českej republiky do eurozóny zhodli na potrebe zintenzívnenia debaty o celej záležitosti.

slovakia

left justify in out

Prezident na schôdzke, ktorú v marci inicioval, opätovne vyjadril záujem o prijatie spoločnej európskej meny do troch rokov. Sobotka zase opätovne potvrdil, že za vhodný termín pre vstup do eurozóny považuje rok 2020. Obaja sa však zhodli na potrebe stanoviť termín prijatia eura. Na stredajšom stretnutí v sídle prezidenta sa napriek pôvodným plánom nezúčastnil minister financií Andrej Babiš. Práve on je proti skoršiemu prijatiu eura. Ďalšia schôdzku na túto tému je podľa prezidentskej kancelárie naplánovaná na máj, píše portál českej spravodajskej televízie ČT24.


Vstup Česka do eurozóny je zakotvený v zmluve o jeho vstupe do EÚ, ktorej členom sa Česi stali v roku 2004. Odvtedy však vlády v Prahe rovnako ako Poľsko či Maďarsko prijatie eura odkladajú. Situáciu zhoršilo vypuknutie dlhovej krízy v EÚ v roku 2009. Výmena koruny za euro aj preto nemá podporu českej verejnosti.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies