Český premiér varoval, že odchod Británie z EÚ môže vyvolať vlnu separatizmu

NETKY.SK • 18 Február 2016, 11:28 • 2 min
Český premiér varoval, že odchod Británie z EÚ môže vyvolať vlnu separatizmu

PRAHA - Český premiér Bohuslav Sobotka vyjadril pred odchodom na dnešný summit Európskej únie v Bruseli "obavy z dominového efektu, vlny nacionalizmu a separatizmu, ktorá sa preženie celou Európou", ak Británia vystúpi z Európskej únie.

slovakia

left justify in out

Hovoril dnes pred poslancami európskeho výboru Poslaneckej snemovne, ktorý sa zaoberá pozíciou vlády pred týmto kľúčovým summitom EÚ. Povedal tam, že Británia zatiahla EÚ do svojho "vnútropolitického problému".

 

"Môžeme sa s ňou dohodnúť, napriek tomu sa britskí občania môžu rozhodnúť (v plánovanom referende o členstve Británie v EÚ) akokoľvek." Pripravovaná dohoda s Londýnom podľa neho "nemôže narúšať základné mantinely, na ktorých EÚ stojí", citoval ho dnes spravodajský server iDNES.cz.

 

Sobotka povedal poslancom, že Česko bude na summite v Bruseli obhajovať postoj, na ktorom sa dohodla Vyšehradská štvorka, že sa prípadné zmeny požadované Britániou v sociálnej oblasti či vyplácaní dávok nesmú dotknúť ľudí, ktorí už v krajine pracujú.

 

Český premiér zopakoval, že Česko chce, aby Británia v EÚ zostala. A pokračoval, že "ak by vystúpila..., pokračovanie migračnej krízy v kombinácii s vlnou separatizmu po vystúpení Británie by bola veľká záťaž. To je vec, ktorá objektívne nastane a uvedomuje si to i britský premiér," varoval.

 

Upozornil aj na možnosť ďalšieho štiepenia sa Británie v prípade jej odchodu z EÚ. Mohlo by sa od nej oddeliť Škótsko, ktoré je viac proeurópske.

 

V súvislosti s migračnou krízou povedal: "Musíme byť pripravení na situáciu, že ani napriek snahám Grécka a Turecka nedôjde k zmierneniu migračnej vlny, čo by viedlo k zatváraniu hraníc zo severu na juh, a v tom prípade bude tlak vyvíjaný na západný Balkán", citoval Sobotku server Novinky.cz.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies