Český premiér Sobotka ubezpečil, že krajina ani občania nie sú v ohrození

NETKY.SK • 13 Január 2017, 06:48 • 2 min
Český premiér Sobotka ubezpečil, že krajina ani občania nie sú v ohrození

PRAHA - Česká republika ani jej občania nečelia žiadnej aktuálnej bezpečnostnej hrozbe, uviedol dnes na tlačovej konferencii v Prahe pred kamerami verejnoprávnej Českej televízie premiér Bohuslav Sobotka.

slovakia

left justify in out

Zverejňovanie informácií o práci tajných služieb poškodzuje kredibilitu ČR, konštatoval predseda vlády v reakcii na stredajšie slová prezidenta Miloša Zemana pre Český rozhlas o tom, že sa na území krajiny pohybuje Severoafričan podozrivý z kontaktov s teroristami.

 

Česká Bezpečnostná informačná služba (BIS) slová hlavy štátu komentovať nechcela, viacerí politici, ako aj experti z danej sféry však neváhali Zemana za ne skritizovať. Veľmi kriticky sa vyjadrili o Zemanovi napríklad poslanci Ivan Gabal (KDU-ČSL) či Daniel Korte (TOP 09).

 

Bývalý riaditeľ civilnej rozviedky, bezpečnostný expert Karel Randák pre internetový server Novinky.cz reagoval slovami: "Je to totálna stupidita. Je to nezodpovedné vyhlásenie v zmysle, že pokiaľ sa tu skutočne niekto taký pohybuje, a ja predpokladám, že keď už prezident dostal túto informáciu, tak je nejakým spôsobom overená, tak týmto dostal tento muž len varovanie, že sa o ňom vie."

 

Zeman si mal podľa Randáka túto informáciu ponechať pre seba.

 

"Zaváňa to strašením ľudí. Myslím si, že je to hľadanie podpory jeho vlastných vyhlásení o tom, aká je migrácia nebezpečná. Takže, keď sa mu dostalo jediného potvrdenia, že by sa sem tento človek mohol dostať napríklad v rámci migračnej vlny, tak to prezident hneď použil, aby potvrdil svoje predchádzajúce vyhlásenia," konštatoval Randák.

 

Bývalý šéf BIS Jiří Růžek v reakcii uviedol: "Pán Zeman je schopný povedať čokoľvek a už ma to neprekvapuje."

 

Exminister vnútra ČR František Bublan sa pre internetový server Aktuálně.cz vyjadril, že prezident nemá právo oznamovať verejnosti takúto informáciu. Narušil tým podľa neho prácu spravodajcov. "To je fatálna chyba," konštatoval.

 

V reakcii na kritické ohlasy hovorca hlavy štátu Jiří Ovčáček v SMS pre internetové vydanie denníka Blesk napísal: "Ozval sa tradičný antizemanovský zbor, ktorý svojimi výkrikmi už nikoho nemôže prekvapiť."

 

Ďalší bezpečnostný expert Andor Šándor reagoval na Zemanovo vyjadrenie slovami: "Informáciu o cudzincovom pohybe sme pravdepodobne získali zo spravodajskej súčinnosti, ktorá celkom nepochybne neslúži na to, aby informovala občanov o tom, čo sa deje."

 

Nepriamo to potvrdil aj premiér Bohuslav Sobotka: "Celý rad informácií dostávame od našich zahraničných spojencov. Budú nám ich poskytovať, pokiaľ budeme dôveryhodní, pokiaľ budeme s týmito informácií narábať správne... Politici, ktorí majú prístup k najrôznejším bezpečnostným informáciám, sa musia v záujme českých občanov správať zodpovedne. Platí teda jednoznačne: hovoriť je striebro, ale mlčať zlato. Inak nám napríklad hrozí, že nám už nikto z našich partnerov žiadne naozaj dôležité informácie neposkytne. A doplatí na to bezpečnosť Česka a našich ľudí."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona