Český premiér Sobotka: Brexit nie je koniec sveta, únia sa však musí zmeniť

NETKY.SK • 24 Jún 2016, 12:27 • 2 min
Český premiér Sobotka: Brexit nie je koniec sveta, únia sa však musí zmeniť

PRAHA - Rozhodnutie Veľkej Británie vystúpiť z Európskej únie nie je koniec sveta ani európskeho spoločenstva. V reakcii na výsledky referenda v Británii to dnes uviedol český premiér Bohuslav Sobotka.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Dodal, že verdikt predstavuje stimul pre rýchlu premenu kontinentálneho spolku. O nutnosti reformovať EÚ hovoria aj ďalší českí politici, konštatuje televízia ČT 24.


"Británia sa vydala inou cestou, než je európska integrácia. Je to rozhodnutie závažné a nezvratné. Briti budú mať menší vplyv na to, čo sa deje v Európe, a ich krajina bude celkovo slabšia," predpovedal Sobotka, ktorý rovnako ako český prezident Miloš Zeman očakáva, že krajinu čaká zápas o udržanie Škótska.


Únijné spoločenstvo by sa podľa Sobotku malo zmeniť. "Nie preto, že Británia vystúpila, ale preto, že európsky projekt potrebuje oveľa silnejšiu podporu občanov. Európa musí byť operatívnejšia, pružnejšia, menej byrokratická a oveľa vnímavejšia k rôznorodosti," dodal Sobotka.


Podpredseda českých sociálnych demokratov a minister vnútra Milan Chovanec označil brexit za zlú správu pre celú dvadsaťosmičku. "Obávam sa ďalšieho vzostupu populistov a radikálov. Porastie tlak na rozklad EÚ," napísal.


"Som sklamaný výsledkom referenda, napriek tomu ho rešpektujem. Musíme začať premýšľať, ako obnoviť legitimitu európskeho projektu," reagoval na sociálnej sieti Twitter český minister zahraničných vecí Lubomír Zaorálek. Výsledok referenda považuje za ukážku toho, čo sa stane, keď sa európska politika málo vysvetľuje verejnosti.


Český vicepremiér a minister financií Andrej Babiš varoval pred tým, aby jadro únijných krajín nútilo členov k hlbšej integrácii a prijatiu nevýhodných podmienok. Rozhodnutie Britov považuje za facku, na ktorú bude musieť únia razantne reagovať a viditeľne sa reformovať.


"Inak hrozí, že prídu ďalšie," uviedol na Twitteri. Aj napriek odchodu z EÚ, a teda významného euroskeptického hlasu, ktorý Británia predstavovala, totiž podľa Babiša problémy kritizované Spojeným kráľovstvom nezmizli.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies