Český premiér Rusnok umelcom nevyhovie, ministra kultúry Balvína neodvolá

NETKY.SK • 6 August 2013, 06:33 • 2 min
Český premiér Rusnok umelcom nevyhovie, ministra kultúry Balvína neodvolá

PRAHA - Predseda českej vlády Jiři Rusnok odmietol odvolať ministra kultúry Jiřího Balvína, ako to požadovali Petr Zuska a Michal Dočekal, umeleckí šéfovia baletu a činohry Národného divadla v Prahe.

slovakia

left justify in out

"Pánov umelcov asi sklamem, pretože si myslím, že nemôžeme takto fungovať v štáte, aby zamestnanci, aj keď manažéri, istej príspevkovej organizácie, jedného rezortu, si kládli ultimáta a odmietali pracovať alebo, ja neviem, fungovať, bez toho, aby bol odvolaný podľa ich želania príslušný minister," vyhlásil Rusnok vo vysielaní Českého rozhlasu.

Podľa jeho slov by v budúcnosti mohli protestovať aj zamestnanci iných štátnych zložiek a požadovať pád členov vlády, ktorí sa im nepáčia.

Žiadosť oboch umelcov bola reakciou na nečakané odvolanie nového riaditeľa Národného divadla Jana Buriana z 1. augusta, keď bol prvý deň vo funkcii. Minister síce odvolaného riaditeľa už o 24 hodín neskôr na príkaz premiéra vrátil do funkcie, nesie však podľa Zusku i Dočekala, ktorý je v demisii, zodpovednosť za aktuálnu zložitú situáciu na prvej českej divadelnej scéne.

Obaja označili ministrov krok za unáhlené a nezmyselné rozhodnutie, ktoré znamenalo pre Národné divadlo ďalší tvrdý a zbytočný úder pod pás, podobný ako iné kroky Balvínových predchodcov z nedávnej minulosti. Podobnú mieru nekompetentnosti vnímajú ako nezlučiteľnú s funkciou ministra kultúry. "Je nutné, aby rezort kultúry bol riadený silnou, erudovanou osobnosťou s preukázateľným záujmom a adekvátnou zodpovednosťou. A to zďaleka nielen k Národného divadlu, ale k celej českej umeleckej a kultúrnej sfére vôbec," vyhlásili Zuska a Dočekal.

Po Burianovom odvolaní odstúpilo nové umelecké vedenie opery, šéf činohry a šéf baletu takýto krok stále zvažuje. Ďalších viac ako 20 umelcov podalo výpoveď, takže je ohrozený začiatok novej sezóny v Národnom divadle.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies