Český premiér Nečas nemieni pre škandál odstúpiť

NETKY.SK • 14 Jún 2013, 13:24 • 2 min
Český premiér Nečas nemieni pre škandál odstúpiť

PRAHA - Český premiér Petr Nečas nemieni rezignovať v súvislosti so škandálom v jeho vláde.

slovakia

left justify in out

"Výzvam na odstúpenie, ktorými ma bude teraz opozícia bohato obšťastňovať, nevyhoviem," povedal Nečas poslancom Poslaneckej snemovne. Reagoval tak na zadržanie ôsmich ľudí spojených s jeho vládou v rámci rozsiahlej policajnej akcie. Medzi obvinenými je aj pravá ruka premiéra Petra Nečasa šéfka jeho kabinetu Jana Nagyová ako aj dvaja vysokí predstavitelia Vojenského spravodajstva. Polícia podľa Nečasa "teatrálnou operáciou" poškodila Českú republiku, pretože nepostupovala s ohľadom na záujmy krajiny.

Nagyová podľa polície nechala prostredníctvom vojenského spravodajstva sledovať troch ľudí, medzi nimi aj manželku premiéra Radku Nečasovú. Dôvod mal byť čisto súkromný. Okrem zneužitia právomocí je Nečasova pravá ruka obvinená aj z podplácania. Toto obvinenie súvisí s exposlancami a niekdajšími rebelmi ODS Petrom Tluchořom a Marekom Šnajdrom, ktorí minulý rok výmenou za lukratívne funkcie podržali vládu. Nečas sa ich pred snemovňou zastal a vyhlásil, že exposlanci chceli zachrániť vládu a preto sa vzdali svojich funkcií. "Išlo o politickú dohodu, čo je štandardný postup v politike," povedal Nečas s tým, že teraz je tento ich krok kriminalizovaný. 

Predseda opozičnej ČSSD Bohuslav Sobotka pred poslancami zdôraznil, že v súčasnej situácii existuje jediná rozumná možnosť, a tou je odchod Nečasa a celej vlády a predčasné voľby. Nečas aj ODS stratili podľa neho politickú legitimitu na zotrvanie vo vláde.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies