Český premiér dostal pokutu, lebo navrhol Babiša do vlády bez lustrácie

NETKY.SK • 4 Jún 2014, 13:42 • 2 min
Český premiér dostal pokutu, lebo navrhol Babiša do vlády bez lustrácie

PRAHA - Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka dostal v priestupkovom konaní od radnice Prahy 1 pokutu 10-tisíc korún za to, že navrhol šéfa hnutia ANO Andreja Babiša do vlády na post ministra financií bez lustračného osvedčenia. Sobotka s pokutou nesúhlasí a odvolá sa proti nej. Rozhodnutie považuje za politické. Babiš sa pritom ponúkol, že pokutu zaplatí za neho.

slovakia

left justify in out

"Áno, zaplatím pokutu i náklady, pokiaľ sa premiér neodvolá. Rozhodnutie je nezmyselné," povedal iDNES.cz minister Babiš, ktorý je tiež vlastníkom spoločnosti MAFRA, ktorej patrí iDNES.cz, Mladá fronta DNES a Lidové noviny. 

 

Predseda vlády Sobotka podá proti rozhodnutiu odvolanie. "To, že je vôbec priestupkové konanie vedené, je daň za politickú stabilitu. Iným spôsobom sa po voľbách väčšinová a hlavne životaschopná vláda zostaviť nedala. To pri svojom následnom ústavnom rozhodnutí akceptovali tak prezident republiky, ako aj Poslanecká snemovňa," uviedol Sobotka. 

 

Pred novembrom 1989 bol Babiš členom komunistickej strany. Je vedený i v tzv. Cibulkových zoznamoch ako spolupracovník Štátnej bezpečnosti. Babiš tvrdí, že s ŠtB nikdy nespolupracoval, v súčasnosti sa z tohto dôvodu na Slovensku súdi s Ústavom pamäti národa, píše iDNES.cz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona