Český premiér bude na summite EÚ k migrácii zastupovať aj Poľsko

NETKY.SK • 11 November 2015, 07:51 • 2 min
Český premiér bude na summite EÚ k migrácii zastupovať aj Poľsko

VARŠAVA - Keďže novozvolený poľský parlament zasadne prvýkrát v rovnakom čase, ako sa na Malte zíde túto stredu a štvrtok summit Európskej únie k migračnej kríze, Poľsko požiada Česko, aby ho na rokovaní EÚ zastúpilo, informovala dnes tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Poľská premiérka Ewa Kopaczová, ktorej strana Občianska platforma prišla v parlamentných voľbách o väčšinu, sa nemôže na summite na Malte zúčastniť, pretože poľská ústava vyžaduje, aby podala rezignáciu na prvom povolebnom zasadnutí parlamentu, teda vo štvrtok.

 

Situácia je "troška absurdná", ale možnosť na kompromis neexistuje, citovala DPA námestníka poľského ministra zahraničných vecí Rafala Trzaskowského. Povedal, že Poľsko bude na Malte zastupovať český premiér Bohuslav Sobotka.

 

Premiérka Kopaczová požiadala v pondelok prezidenta Andrzeja Dudu, aby zasadnutie nového parlamentu odložil. Prezidentov poradca Krzysztof Szczerski povedal, že Kopaczová sa mohla na summite zúčastniť, pretože nemusí podať rezignáciu v deň, kedy sa parlament zíde.

 

"Musí podať rezignáciu počas prvého zasadnutia parlamentu, ale nie v prvý deň jeho zasadnutia," uviedol vo vysielaní poľskej televízie TVN24.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona