Český premiér Bohuslav Sobotka reagoval na výzvu predsedu vlády SR Roberta Fica

NETKY.SK • 8 Január 2016, 19:08 • 2 min
Český premiér Bohuslav Sobotka reagoval na výzvu predsedu vlády SR Roberta Fica

PRAHA - Česká republika je pripravená podporiť všetky kroky, ktoré povedú k čo najrýchlejšiemu vzniku európskej pohraničnej a pobrežnej stráže - vrátane prípadného mimoriadneho rokovania Európskej rady.

slovakia

left justify in out

Uviedol to dnes český premiér Bohuslav Sobotka v reakcii na výzvu predsedu vlády Slovenskej republiky Roberta Fica.

 

Slovenský premiér na dnešnej tlačovej konferencii oznámil, že sa obracia listom na predsedu Európskej rady Donalda Tuska a šéfa Európskej komisie Jeana-Claudea Junckera, aby zvážili urýchlenie rozhodnutia o zostavení európskej pohraničnej a pobrežnej stráže. Dodal, že možno bude na tento účel potrebný aj mimoriadny summit EÚ.

 

Ako informoval spravodajský server iDNES.cz, Sobotka za veľmi dôležité považuje preverenie, či Turecko plní sľuby, ktoré dalo v oblasti regulácie migrácie.

Najnovšie udalosti v nemeckých mestách podľa Sobotku ukazujú, aký dôležitý je bezpečnostný a integračný aspekt riešenia migračnej krízy. Český premiér považuje za nutné naďalej trvať na rýchlom posilnení ochrany vonkajších hraníc EÚ a tiež na tom, aby utečenci dodržiavali zákony a pravidlá v krajinách, v ktorých žiadajú o azyl.

 

"Tí, ktorí si nevážia ponúknutú pomoc, porušujú pravidlá či dokonca páchajú trestné činy, by mali byť z EÚ automaticky vyhostení," dodal Sobotka.

Okradnutie, ohrozovanie alebo sexuálne obťažovanie skupinami prevažne opitých mužov vo veku 18 až 35 rokov počas novoročných osláv v nemeckom meste Kolín nad Rýnom nahlásilo podľa údajov agentúry Reuters 121 žien. Samotné obete i svedkovia vypovedali, že páchateľmi boli prevažne muži severoafrického alebo arabského výzoru.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona