Český operátor O2 pripravuje svoje rozdelenie

NETKY.SK • 25 Február 2015, 18:10 • 2 min
Český operátor O2 pripravuje svoje rozdelenie

PRAHA - V najväčšom českom operátorovi O2, ktorý patrí do skupiny PPF Petra Kellnera, už prebiehajú organizačné prípravy na rozdelenie firmy. A to napriek tomu, že vedenie O2 opakuje, že rozhodnutie o vyčlenení infraštruktúry do sesterskej spoločnosti ešte nepadlo.

slovakia

left justify in out

V minulých dňoch boli o rozdelení informovaní niektorí zamestnanci. "Bolo nám nadriadeným povedané, že v júni dostaneme od O2 ponuku prejsť dohodou do novej spoločnosti Česká telekomunikačná infraštruktúra," uviedol pre HN technik O2, ktorý si neželal byť menovaný.
     

Nová firma sa bude pravdepodobne volať Česká telekomunikačná infraštruktúra. PPF ju založila na jeseň minulého roka. V jej čele stojí podľa obchodného registra člen predstavenstva PPF Lubomír Král. Operátor O2 si zároveň v rovnakom čase zaregistroval názov firmy ako ochrannú známku a neskôr pripojil aj skratku CETIN a logo.
     

Do novej spoločnosti by sa podľa plánov mala vyčleniť všetka infraštruktúra operátora, teda napríklad káble v krajine, mobilné vysielače a súvisiace budovy. Táto spoločnosť má potom svoje služby ponúkať operátorom v rámci veľkoobchodnej ponuky. Firma O2 by sa potom starala o vzťahy s koncovými zákazníkmi - ponúkala by tarify a služby, starala sa o zákaznícku starostlivosť či fakturovala.
     

Samotné O2 na konkrétne otázky týkajúce sa delenia firmy odmieta odpovedať. "Práca na štúdii o možnom rozdelení pokračuje, žiadne rozhodnutie zatiaľ nepadlo," povedal hovorca O2 Martin Žabka. Po dokončení štúdie, ktorá by mala byť hotová v najbližších týždňoch, bude rozdelenie schvaľovať predstavenstvo a po ňom valné zhromaždenie, kde má ale pohodlnú väčšinu skupina PPF, ktorá podľa dostupných informácií teraz drží v operátorovi 83,15-% podiel.
     

Možnosť oddeliť infraštruktúru O2 oficiálne analyzuje od vlaňajšieho leta. V januári potom spresnila, že naďalej bude uvažovať len o vyčlenení pevných aj mobilných sietí.
     

Dôvodom pre rozdelenie spoločnosti je, že hlavne v pevných sieťach má firma veľmi silné postavenie. O2 tak podlieha regulácii, ktorá by po oddelení dopadala hlavne na technickú časť, zatiaľ čo operátor by získal voľnejšie ruky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona