Český minister priemyslu Mládek: ČEZ sa musí zaujímať o SE

NETKY.SK • 17 Júl 2014, 13:07 • 2 min
Český minister priemyslu Mládek: ČEZ sa musí zaujímať o SE

BRATISLAVA - Pre český energetický koncern ČEZ je povinnosťou posúdiť možnú ponuku za slovenské aktíva Enelu. V

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to v rozhovore pre agentúru Bloomberg šéf českého rezortu priemyslu a obchodu Jan Mládek. Kombinácia ČEZ a Slovenských elektrární dáva podľa neho veľký zmysel aj z historického hľadiska. Do značnej miery by sa totiž obnovila energetická spoločnosť, ktorá existovala pred rozdelením Česko-Slovenska v roku 1993, tvrdí.

 

Najväčšia talianska energetická spoločnosť Enel totiž len pred niekoľkými dňami vyhlásila, že je pripravená predať svoje aktíva na Slovensku a v Rumunsku v snahe znížiť svoj dlh o 4,4 mld. eur. Šéf ČEZ-u Daniel Beneš pritom ešte v apríli vyhlásil, že ľutuje, že česká spoločnosť Slovenské elektrárne nekúpila ešte v roku 2006, kedy bol majoritný podiel na predaj. Zároveň dodal, že by bol ponuke za 66-percentný podiel Enelu v Slovenských elektrárňach otvorený aj v súčasnosti. 

 

Nevylučuje to teda ani český minister priemyslu a obchodu, podľa ktorého však bude mať posledné slovo v prípadnej transakcii vláda. V ČEZ-e totiž kontroluje zhruba 70-percentný podiel. “Po tom, čo ČEZ vyhodnotí ponuku, štát ako hlavný akcionár rozhodne, či do toho ísť, alebo nie,” povedal pre Bloomberg Mládek. Samotný ČEZ však o prípadných konkrétnych krokoch mlčí. Hovorkyňa spoločnosti Barbora Půlpánová povedala, že vzhľadom na záujem ČEZ-u o slovenský trh nebude žiadne konkrétne ponuky komentovať. 

 

Spoločnosť Slovenské elektrárne je najväčším výrobcom elektriny na Slovensku. V apríli 2006 sa jej hlavným akcionárom stala spoločnosť Enel so 66-percentným podielom. Zvyšných 34 % akcií vlastní Fond národného majetku SR, ktorého akcionárske práva vykonáva Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky. Spoločnosť Slovenské elektrárne disponuje 5 739 megawattmi inštalovaného výkonu. V roku 2013 spoločnosť dodala do elektrickej siete 20,9 terawatthodiny elektrickej energie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies