Český minister financií Kalousek opúšťa úrad s dobrým pocitom

NETKY.SK • 9 Júl 2013, 10:17 • 2 min
Český minister financií Kalousek opúšťa úrad s dobrým pocitom

PRAHA - Český minister financií Miroslav Kalousek pred odchodom z funkcie a ministerstva uviedol, že rezort financií je podľa neho v dobrej kondícii.

slovakia

left justify in out

Podľa televíznej stanice ČT24 povedal: "S hrdosťou odovzdávam verejné rozpočty a dôveru finančných trhov v lepšom stave, než som ich po Fischerovej vláde zdedil".

Štát si podľa Kalouska môže tento rok požičať až o 140 miliárd Kč (5,40 miliardy eur) menej, než pôvodne plánoval. Ušetrí tak na úrokoch a štátny dlh klesne.

Iný názor na Kalouska má tieňový minister financií sociálnych demokratov Jan Mládek. Povedal, že "jeho pôsobenie bolo katastrofálne, priviedlo krajinu do hospodárskeho úpadku. Jediné, čo sa mu vydarilo je, že Česká republika platí relatívne málo za to, keď si požičiava".

Stratégia financovania a riadenia štátneho dlhu v roku 2013 počítala s tým, že si ministerstvo financií tento rok požičia 230,7 miliardy Kč. Plánovanú sumu nevyčerpá najmenej o 110 miliárd Kč. Úspora sa dosiahne znížením dlhovej rezervy štátu. Ekonóm ČSOB Petr Dufek vysvetlil, že "fakticky to neznamená, že by sa hospodárenie štátu extrémne zlepšilo. Iba bude využitá likvidita, ktorú už štát má. Ide skôr o technické opatrenie, ktoré zníži potrebu štátu na finančnom trhu a prispeje k pozitívnemu vývoju úrokových sadzieb za štátne dlhopisy".

Odstupujúci minister potvrdil, že zníženie záujmu o úvery umožnilo napríklad efektívnejšie riadenie likvidity po sprevádzkovaní informačného systému štátnej pokladnice. Vďaka nemu má ministerstvo financií prehľad o voľných prostriedkoch vo verejných rozpočtoch a môže ich využívať.

Inými slovami, štát si nemusí peniaze požičiavať a zníži náklady na úroky. Predtým totiž získaval zdroje na finančnom trhu, hoci na účtoch verejných inštitúcií spočívali desiatky miliárd korún.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies