Český minister financií Babiš prišiel na súd s ÚPN

NETKY.SK • 30 Január 2014, 15:14 • 2 min
Český minister financií Babiš prišiel na súd s ÚPN

BRATISLAVA – Minister financií Českej republiky Andrej Babiš prišiel dnes na Okresný súd Bratislava I, kde žaluje Ústav pamäti národa za evidenciu spisu s krycím menom Bureš, podľa ktorého bol agentom komunistickej ŠtB.

slovakia

left justify in out

„Je to proces o ničom, je jasné, že ten človek viedol zväzok na mňa bez toho, aby som o tom vedel,“ povedal novinárom Babiš. „My sme ako pracovníci zahraničného obchodu mali povinnosť písať záznamy z hovorov s cudzími partnermi, zápisy zo služobných ciest, toto všetko sa dávalo na zvláštny útvar, kde si samozrejme potom eštebáci uľahčovali prácu a chodili tam vypisovať nejaké veci. Od začiatku je to zmanipulované, nikdy som nič nepodpísal, nič som neurobil, mal som emigračky v rodine a vydierali ma a som na nejakom zozname. A dnes sa z toho robí kvázi politický proces,“ hovoril podnikateľ a politik Babiš.

Približne v polovici pojednávania Babiš odišiel zo súdnej siene s tým, že ho ešte čaká stretnutie s ministrom dopravy Jánom Počiatkom. „Chcem zistiť, ako budeme stavať diaľnicu medzi Žilinou a Třincom, aby mohli chodiť kamióny medzi Slovenskom a Českom,“ vysvetľoval. 

Na dnešnom pojednávaní vypovedal bývalý operatívny pracovník ŠtB, ktorý zväzok s menom Bureš mal v rukách a archivoval ho v roku 1988. Spis bol podľa tohto svedka vedený chaoticky, chýbali tam základné previerky, obsah nebol ani usporiadaný a množstvo dokumentov chýbalo. „Zhodnotil som, že nejde o vedomú spoluprácu a zväzok som uložil do archívu,“ uviedol na súde.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies