Český minister financií Babiš čakal so zverejnením auditu štátneho dlhu celý rok

NETKY.SK • 20 Máj 2016, 12:20 • 2 min
Český minister financií Babiš čakal so zverejnením auditu štátneho dlhu celý rok

PRAHA - V apríli minulého roka sa na stôl českého ministra financií a šéfa hnutia ANO Andreja Babiša dostali prvé výbušné závery auditu, ktorý skúmal, ako sa v rokoch 2004 až 2014 spravoval český štátny dlh. Informoval o tom internetový portál ihned.cz.

slovakia

left justify in out

"Ministerstvo financií bolo v pozícii špekulanta na zmenu menových kurzov eura, švajčiarskeho franku a japonského jenu voči korune, čo podľa zákona nesmie byť," stálo v jednom čiastkovom závere kontrolnej správy audítorov. Tí preto navrhovali podať trestné oznámenie na úradníkov ministerstva. A tiež na vybrané banky z toho dôvodu, že vo svoj prospech využili pochybenia štátneho aparátu.

 

Andrej Babiš však prekvapivo celý rok so zverejnením správy audítorov váhal, hoci si audit sám objednal a odhalené prehrešky sa týkali éry jeho predchodcov v kresle ministra financií a dnešných politických rivalov - šéfov ČSSD Bohuslava Sobotku a TOP 09 Miroslava Kalouska. Výsledky nemieria len proti politikom a úradníkom, ale aj proti veľkým a mocným bankám, ktoré na stovkách najrôznejších transakcií okolo štátnych dlhopisov dlhodobo slušne zarábajú. To je podľa českých Hospodárskych novín (HN) dôvod váhania súčasného českého ministra financií.

 

S bankami totiž musí byť Andrej Babiš zadobre vo svojej druhej úlohe - ako majiteľ spoločnosti Agrofert. Jeho poľnohospodársky a potravinársky koncern podľa výročnej správy za rok 2015 dlhuje bankám 25 miliárd Kč (925 miliónov eur), najviac Komerčnej banke, Českej sporiteľni, ČSOB a Citibank. Na Mestské štátne zastupiteľstvo v Prahe už preto minulý týždeň prišlo anonymné trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu zneužitia právomoci verejného činiteľa. Obviňuje Andreja Babiša z toho, že výsledky ministerského auditu využil k nátlaku na banky, aby jeho Agrofertu vylepšili úverové podmienky.

 

"Andrej Babiš súbežne od rovnakých bánk získaval výhodnejšie obchodné podmienky pre firmy, ktoré sú ním buď priamo ovládané, alebo inak spriaznené. Andrej Babiš tak hrubým spôsobom zneužil interné informácie a z pozície svojej funkcie úplne vedome a účelovo ovplyvnil existujúce pravidlá," stojí v trestnom oznámení, ktoré majú HN k dispozícii. Na ostré obvinenia vo štvrtok (19. 5.) rovnakým spôsobom reagoval Babišov Agrofert. Firma podala tiež trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre ohováranie a poškodzovanie dobrého mena spoločnosti. Agrofert zároveň pripúšťa, že si v bankách vyjednal lepšie podmienky svojich úverov, ale z iných dôvodov.

 

"Nezanedbateľným faktorom je v tejto oblasti pokračujúca a vysoká konkurencia medzi bankami, prebytok likvidity na finančných trhoch a nedostatok investičných projektov, čo pomáha všetkým dlžníkom dosahovať lepšie úverové podmienky. V prospech Agrofertu navyše hrajú nezanedbateľnú úlohu zlepšené hospodárske výsledky firmy v posledných rokoch," argumentuje hovorca firmy Karel Hanzelka.

 

Aké má teda Andrej Babiš vysvetlenie, že rok čakal s výsledkami šetrenia, pýtajú sa HN. "Nie je to pravda, audit bol uzavretý až teraz," odpovedal vo štvrtok. Hoci kontrolóri dokončili výbušnú správu pred rokom, podľa formálnych pravidiel audit nie je definitívne uzavretý, kým ho nepodpíše sám minister. A to Babiš urobil až tento týždeň v utorok 18. mája, keď už sa o kauzu mesiac zaujímali české HN.

 

Hovorca českého ministerstva financií Michal Žurovec dodáva, čo všetko ešte bolo potrebné urobiť: "Nález a odporúčania auditu ešte neznamenajú, že je automaticky podávané trestné oznámenie. Štandardne využívame napríklad vznášanie audítorských posudkov, interných právnych posudkov či ďalších podkladov."

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies