Český minister Chovanec: EÚ je v riešení otázky migrácie na začiatku cesty

NETKY.SK • 20 Júl 2015, 16:57 • 2 min
Český minister Chovanec: EÚ je v riešení otázky migrácie na začiatku cesty

BRUSEL - Rokovania ministrov vnútra členských krajín EÚ o relokáciách a presídľovaní migrantov sú iba začiatkom dlhej cesty, ktorú musí Európa absolvovať.

slovakia

left justify in out

 V rámci zasadnutia Rady EÚ pre vnútorné záležitosti v Bruseli to dnes uviedol minister vnútra Českej republiky Milan Chovanec.
     

Minister pripustil, že pozícia, s ktorou jeho krajina prišla na rokovania do Bruselu je prijať na územie ČR 1500 migrantov. Z toho ide o 1100 relokácií, čiže prevzatie žiadateľov o azyl z Talianska a Grécka, a o 400 azylantov z krajín mimo EÚ, hlavne z Blízkeho východu.
     

"Je to začiatok dlhej cesty. Nemôžeme si myslieť, že ak sa aj dnes dohodneme, všetko je vyriešené," upozornil Chovanec. 
     

Európa musí podľa neho brať vážne skutočnosť, že migračná vlna neskončí s tým, že prijmeme 60.000 utečencov. Podľa jeho slov únia musí prijať opatrenia na postupné zmierňovanie tohto tlaku, lepšie riešiť návratovú politiku v prípade utečencov a vykonať kroky pre vytvorenie bezpečnostných táborov pre migrantov mimo územia EÚ. 
     

Ocenil, že EÚ prešla z polohy povinných kvót pre azylantov na debaty o tom, ako môže celá situácia vyzerať o dva alebo o päť rokov.
     

Český minister sa zároveň prihovoril za dôraznejšiu pomoc EÚ pre Maďarsko, ktoré rovnako trpí migračným tlakom ako Grécko a Taliansko, ale nedostáva sa mu takej dôraznej podpory. Aj preto sa aj dnes ministri vnútra z krajín Vyšehradskej štvorky (V4) stretnú, aby koordinovali ďalšie kroky v otázke nelegálnej migrácie.
     

Chovanec zároveň uviedol, že podporuje výstavbu plota na maďarsko-srbskej hranici, ktorého účelom je evidovať a registrovať utečencov v súlade s predpismi a legislatívou EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies