Český miliardár Křetínský: Na zmene tarify Stredoslovenskej energetiky ani EPH neprofitovali

NETKY.SK • 21 Február 2017, 12:16 • 2 min
Český miliardár Křetínský: Na zmene tarify Stredoslovenskej energetiky ani EPH neprofitovali

BRATISLAVA - Celková suma poplatkov, a teda ani výnosy Stredoslovenskej energetiky - distribúcia (SSE-D) sa medzi rokmi 2016 a 2017 nezvyšovali. Uviedol to v rozhovore pre denník Sme Daniel Křetínský, spolumajiteľ Energetického a průmyslového holdingu (EPH), ktorý spoluvlastní viaceré slovenské strategické energopodniky vrátane SSE-D.

slovakia

left justify in out

"Inými slovami, na zmene tarify absolútne v žiadnom ohľade neprofitovala SSE-D, teda ani EPH. Kto tvrdí opak, buď situáciu nechápe, alebo klame," konštatoval Křetínský v súvislosti s kauzou vysokých faktúr za energie na začiatku tohto roka.

 

Ak by sa klienti správali podľa predpokladov a dali si preinštalovať ističe adekvátne k svojej spotrebe, výnosy z regulovaných činností sa mali znížiť o 3 %. "Ak by klienti vôbec nereagovali, v najoptimistickejšom prípade mali výnosy ostať na rovnakej úrovni," doplnil.

 

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) vydal podľa neho vyhlášku, ktorá mala spoplatniť zákazníkov novým, modernejším spôsobom a po potrebných úpravách by viedla k úsporám celkového účtu za distribúciu. Emócie vznikli podľa Křetínského najmä v niektorých mestách, pretože mali neadekvátne nastavené ističe.

 

"Keď to preženiem, Banská Bystrica mala zarezervovanú kapacitu, ako keby chcela osvietiť Istanbul... Vzbudilo to dojem, že elektrina sa zdražuje. Bola to však pravda len pre konkrétneho zákazníka," argumentoval.

 

Na pôvodnej zmene mohol podľa Křetínského výraznejšie ušetriť veľký priemysel a v menšej miere aj klasické domácnosti. Ide asi o 70 % domácností, ktoré nevyužívajú elektrinu na kúrenie a ohrev vody. Podľa jeho slov mohli ušetriť do 3 % oproti vlaňajším cenám, niektorí konkrétni klienti však aj významne viac.

 

Ako ďalej upozornil Křetínský, tarifa za prevádzkovanie systému (TPS) je stratová. "Len naša strata v tomto roku dosiahne asi 230 miliónov eur. Za čo by som regulačný úrad kritizoval, tak je to za nastavenie práve tejto tarify," zdôraznil. Každý rok majú totiž energetické firmy náklady na výplatu obnoviteľných zdrojov (OZE), ktoré majú pokrývať výnosy z TPS, tie však ÚRSO podľa neho nastavuje príliš nízko.

 

"Ak sme v roku 2014 vyplatili výrobcom obnoviteľných zdrojov 193 miliónov eur, ÚRSO nám vyplatil výnosy len vo výške 137 miliónov eur. Vznikol teda dlh 56 miliónov eur. Tento dlh však úrad musí kompenzovať v lehote do dvoch rokov, to znamená, že následne príde rok 2016, v ktorom úrad pošle 130 miliónov eur. Keďže však ide o povinnosť štátu vyplatiť dlh do dvoch rokov, zo 130 miliónov eur, ktoré nám v roku 2016 prizná a následne ich zaplatia zákazníci vo faktúrach, sa preplatia náklady za daný rok len vo výške 74 miliónov eur, lebo 56 miliónov eur ide na zaplatenie starého dlhu z roku 2014," priblížil Křetínský. Takto sa postupne naakumuluje dlh, v SSE-D už vo výške 230 miliónov eur. Bez riešenia tohto problému sa môžu podľa neho distribučné firmy dostať na hranicu bankrotu.

 

Štátny energetický holding je podľa Křetínského projekt, ktorý môže mať zmysel. "Slovensko drží v jednotlivých energetických podnikoch významnú majetkovú hodnotu. Ide o vytvorenie štruktúry, ktorá by mohla profesionálne spravovať majetkové účasti štátu," zhodnotil Křetínský.

 

Slovenské elektrárne sú podľa neho tak ako iní európski výrobcovia elektriny v zložitej situácii, lebo došlo k väčšiemu poklesu cien elektriny, ako si kto predstavoval. Problém SE pritom je, že v tejto dobe stavajú tretí a štvrtý blok Mochoviec. "V minulosti vďaka priaznivým cenám elektriny sa vytváral veľmi silný prevádzkový zisk, ktorý sa používal na financovanie výstavby Mochoviec. Prevádzkové výsledky sa významne znížili, a tým pádom dostavbu treba financovať z dlhu," upozornil.

 

Pri súčasnej rozostavanosti je však podľa neho správne rozhodnutie dokončiť dostavbu Mochoviec. Kritizoval však jej doterajší priebeh, keď bol systém podľa neho nastavený tak, že veľa firiem poberalo peniaze len za to, že čakajú. "V princípe, keď máte dodávateľov a podmienky na stavbe nie sú pripravené, tak dodávatelia musia čakať. Ale keď niekto zarobil viac peňazí na čakaní ako na stavaní, a takých firiem je mnoho, je to problém," dodal v rozhovore Křetínský. Máloktorá podobná elektráreň sa postaví včas a s daným rozpočtom, ale miera oneskorenia a navýšenia rozpočtu pri Mochovciach bola podľa neho jednoznačne nadštandardná.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies