Český magnát Vítek opúšťa Chorvátsko, podiel v letovisku na Hvare predal J&T

NETKY.SK • 14 Apríl 2016, 11:23 • 2 min
Český magnát Vítek opúšťa Chorvátsko, podiel v letovisku na Hvare predal J&T

PRAHA - Česko-luxemburská developerská spoločnosť Orco Property Group spadajúca pod realitné impérium CPI Radovana Vítka sa po 11 rokoch sťahuje z chorvátskeho trhu.

slovakia

left justify in out

Za zhruba 8,1 milióna eur predala takmer 16-% podiel v chorvátskom turistickom letovisku Sunčani Hvar. Informoval o tom server iHNED.cz.

 

Kupcom, ktorý vďaka transakcii navýši svoj podiel v rezorte v atraktívnej prímorskej lokalite už na 62 %, je Prime Tourist Resorts, dcérska spoločnosť česko-slovenskej investičnej skupiny J&T.

 

Odchod z Chorvátska je súčasťou širšej a dlhodobej stratégie spoločnosti CPI. Najväčší vlastník nákupných centier a prevádzkovateľ hotelov v Česku sa teraz plánuje sústrediť na znižovanie svojho dlhu.

 

Orco odštartovalo svoj odchod zo zadlženého projektu už skôr. Za symbolické euro predalo pred dvomi rokmi 25-% podiel v luxusnom hotelovom rezorte, ktorý leží na populárnom ostrove Hvar, práve J&T.

 

Zatiaľ čo Orco z chorvátskeho trhu odchádza, J&T na ňom, naopak, posilňuje a neustále sa rozhliada po nových investičných príležitostiach. Investuje najmä do cestovného ruchu, bankovníctva a v poslednom období aj do médií.

 

J&T plánuje v budúcnosti svoj vplyv v letovisku Sunčani Hvar ešte zvýšiť. Asi 32-% balík akcií vlastní chorvátsky štát a tamojšia vláda sa netají tým, že čoskoro spustí širší privatizačný program. Jeho súčasťou bude aj predaj podielu v rezorte. Skupina J&T podľa chorvátskych médií už na záhrebskej burze oznámila, že o podiel má záujem.

 

J&T vstúpila na chorvátsky trh v roku 2013, keď ovládla malú regionálnu banku Vaba Varaždin. Niekoľko mesiacov sa už zaujíma aj o chorvátsku spoločnosť Adris Grupa, ktorá tiež podniká najmä v cestovnom ruchu. Tú údajne chcela nepriateľsky prevziať, čo sa však zatiaľ nepodarilo. Koncom marca však J&T ovládla najstarší chorvátsky denník Novi list, ktorý vychádza od roku 1900. Okrem zadlženého denníka získala aj regionálne noviny ako Zadarski list a Glas Istre.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies