Český Leo Express kúpi nové vlaky od najväčšieho výrobcu na svete z Číny

NETKY.SK • 27 September 2016, 18:45 • 2 min
Český Leo Express kúpi nové vlaky od najväčšieho výrobcu na svete z Číny

PRAHA - Do dvoch rokov by sa na koľaje v Európskej únii mali dostať prvé vlaky vyrobené v Číne. Jazdiť s nimi chce začať český súkromný dopravca Leo Express. Ako uviedol server iDNES.cz, vo Viedni podpísal dohodu na dodávku troch nových jednotiek a rámcovú zmluvu na ďalších 30 vlakov s najväčším výrobcom vlakov na svete, čínskou firmou CRRC. Cenu transakcie odmietli strany komentovať.

slovakia

left justify in out

Česká firma zatiaľ nezverejnila, kde konkrétne jednotky nasadí. Dodávka prvých troch jednotiek pre Leo Express je plánovaná na polovicu roka 2018. Kapacita počtu sedadiel Leo Express by sa týmto krokom zdvojnásobila.

 

Nové jednotky sú určené pre stredoeurópsky trh, ako pre nedotovanú prevádzku na komerčné riziko, tak pre objednávanú prevádzku v rámci záväzku verejnej služby. Leo Express v súčasnosti prevádzkuje spoje medzi Českom a Slovenskom a usiluje sa o vstup na poľský trh.

 

Firma zatiaľ jazdí s piatimi jednotkami Stadler Flirt. Spolupráca s čínskou firmou povedie podľa šéfa spoločnosti Petra Köhlera k novému konceptu služieb. Ku spojeniu s čínskou firmou ho podľa jeho slov viedli technologické riešenia a ich spoľahlivosť.

 

"Chceme s nimi vyvinúť úplne novú generáciu železničných jednotiek, ktoré kopírujú potreby zákazníkov a skúsenosti z doterajšej prevádzky. Nové vlaky budú vybavené technológiami vyvinutými v Leo Express. V CRRC sme našli dlhodobého partnera pre rast nášho podnikania, pretože úroveň personifikácie ich jednotiek v priebehu fázy vývoja nám umožňuje veľmi pružne reagovať na požiadavky ako v komerčnej doprave, tak na požiadavky zadávateľov verejných zákaziek," povedal Köhler.

 

Podľa neho je výhodou napríklad kratšia dodacia lehota vďaka obrovským výrobným kapacitám. "Rozhodne chceme zachovať významný podiel kvalitných českých a iných stredoeurópskych subdodávateľov," dodal Köhler.

 

Čínske vlaky musia prejsť schválením do prevádzky v Česku. V Európe zatiaľ niekoľko čínskych výrobcov uspelo len v dodávkach autobusov, ich podiel na európskom trhu je však zatiaľ malý.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies