Český lekár mučil deti, trpí vážnou psychickou poruchou!

NETKY.SK • 17 September 2014, 13:30 • 2 min
Český lekár mučil deti, trpí vážnou psychickou poruchou!

PRAHA - Bývalý primár detského oddelenia v nemocnici v českom meste Klatovy v Plzenskom kraji Jiří Havránek (42), ktorý podľa polície v dôsledku vážnej psychickej choroby svojimi zákrokmi týral maličkých detských pacientov, sa v utorok priznal, že aj keď o svojej chorobe vedel, zamestnávateľovi o nej nepovedal. Informoval o tom dnes český spravodajský server Novinky.cz.

slovakia

left justify in out

Lekár trpí bipolárnou afektívnou poruchou, teda vážnou duševnou chorobou, v minulosti známou ako maniodepresívna psychóza.

 

V rozhovore pre televíziu Nova vyhlásil, že o svojom ochorení vie už od čias štúdia, čiže približne 20 rokov. Podľa vyhlášky ministerstva zdravotníctva však osoba s touto diagnózou nemôže vykonávať lekárske povolanie.

 

Lekár pre televíziu Nova povedal, že nikdy neklamal a nikdy nefalšoval nijaké úradné dokumenty - iba to neuvádzal, keď dostal otázku, či trvalo užíva nejaké lieky a či sa na niečo lieči. Havránek dodal, že dnes by už o svojej chorobe informoval aj napriek prípadným negatívnym dôsledkom.

 

Detský lekár ďalej povedal, že jeho zdravotný stav bol dlhodobo stabilizovaný a zhoršil sa až v období, keď pôsobil v nemocnici v Klatovoch. Choroba sa uňho prejavovala zvýšenou únavou, nesústredenosťou a poruchami spánku, dodal Havránek. Potom podľa svojich slov sám, dobrovoľne, odišiel na PN-ku.

 

Práve pre uvedenú chorobu polícia prípad týrania detí v klatovskej nemocnici odložila s odôvodnením, že muž kvôli nepríčetnosti nie je trestne zodpovedný. Podľa podozrenia polície lekár údajne podával deťom neprimerane vysoké dávky anestetík alebo im pôsobil bolesť desiatkami zbytočných vpichov. Niektoré jedno- až dvojročné deti sa dostali do priameho ohrozenia života a museli ich okamžite previezť do fakultnej nemocnice v Plzni. Telá detí boli dopichané od hlavy až po päty, zlyhávali im životné funkcie.

 

Dvojročnému dievčatku s ľahkými popáleninami na povrchu tela sa napríklad lekár 23-krát pokúšal zaviesť kanylu do žily a pacientka bola úplne pri vedomí. Znalci konštatovali, že dievčatko má teraz aj psychickú ujmu.

 

Jedna z malých pacientok bola po vysokých dávkach anestetík intoxikovaná a nastal u nej prudký pokles tlaku - zachránili ju v poslednej chvíli resuscitáciou. Chlapca po nevydarenej anestézii dokonca museli kolegovia udržiavať takmer dva týždne v umelom spánku, uviedli Novinky.cz.

 

Lekár však v rozhovore pre Novu nesúhlasil s tvrdeniami, že mučil svojich detských pacientov, a úplne to odmietol. Označil sa za mierumilovného človeka, ktorý má tri deti a pediatria je preňho poslaním. Terajšiu situácii vníma ako ľudskú tragédiu, ktorá ho postihla.

 

Na kauzu upozornili české noviny Právo a jej medializáciu charakterizoval lekár ako likvidačnú záležitosť. Muž vyhlásil, že sa bude snažiť očistiť svoje meno, aby mohol ďalej vykonávať prácu lekára. Ešte dodal, že zhoršovanie stavu uňho vždy spozoruje ako prvá jeho manželka a stojí pri ňom.

 

Riaditeľ na tlačovej konferencii ku kauze povedal: "Jiří Havránek pri nástupe do nemocnice (v máji 2012) absolvoval vstupnú prehliadku a podpísal vyhlásenie, že nezatajil žiadnu chorobu." Havránek pritom trpí maniodepresívnou psychózou, dnes nazývanou bipolárna afektívna porucha, čo je vážna duševná choroba.
      

Prvý polrok neboli na lekára žiadne sťažnosti, naopak - dostal päť pochvál. Ako primár však presadzoval veľmi invazívne zákroky a na jeho činnosť začal upozorňovať personál. Havránek na to reagoval vyhrážkami, verbálnymi aj v podobe listov, ktoré nepodpisoval. "Hrozil uväznením aj právnikmi," uviedol súčasný primár detského oddelenia Štěpán Kutílek.
      

Havránek počas svojho pôsobenia - v nemocnici fakticky prestal pracovať vo februári 2013 - vykonal takmer sadistické zákroky u detí vo veku jedného až dvoch rokov, napísal web Novinky.cz. Okrem iného im podával neprimerane vysoké dávky anestetík alebo urobil desiatky zbytočných vpichov. Polícia však prípad nakoniec odložila z dôvodu Havránkovej duševnej poruchy.
      

Riaditeľ nemocnice v Klatovoch vyhlásil, že ak rodiča malých detí, ktoré bývalý primár vo chvíľach nepríčetnosti týral lekárskymi zákrokmi, požiadajú o odškodné, nemocnica sa nebude brániť jeho vyplateniu.
      

Podmienkou vyplatenia je predloženie právnych dôvodov, uviedol českému denníku Právo Lešundák. Každá nemocnica je pre tieto prípady poistená. Riaditeľ vyzval rodičov detí, aby sa prihlásili. "Každý prípad osobne preberieme a postavíme sa k tomu čelom," zaviazal sa Lešundák.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies