Český lekár Barták zneužíval asistentky: Musí zaplatiť 1,5-miliónové odškodné!

NETKY.SK • 14 Júl 2014, 09:10 • 2 min
Český lekár Barták zneužíval asistentky: Musí zaplatiť 1,5-miliónové odškodné!

PRAHA - Odškodné, ktoré priznali vlani súdy ženám zneužitým bývalým spolumajiteľom polikliniky v pražských Modřanoch Jaroslavom Bartákom (55), už bolo vyplatené. Zhruba 1,5 milióna korún však museli z Bartáka vytiahnuť exekútori. Ďalšie peniaze vyplatila ženám poliklinika v rámci mimosúdnych dohôd, napísal dnes spravodajský server Novinky.cz.

slovakia

left justify in out

"Doktor Barták to neuhradil dobrovoľne, tá čiastka bola vymáhaná v rámci exekúcie," uviedol pre denník Právo advokát Jan Nohejl, ktorý zastupoval dve z troch žien, ktorým nárok na odškodnenie priznal Mestský súd v Prahe.
      

"Nárok bol uspokojený v plnom rozsahu," poznamenal s tým, že o ďalších požiadavkách klientok, ktoré uplatňujú mimosúdnou cestou na svojom bývalom zamestnávateľovi - Poliklinike Modřany -, nemôže hovoriť.
      

Právo už vo februári informovalo, že mimosúdnou dohodou firma CODUM, ktorá modřanskú polikliniku prevádzkuje, predišla civilným súdnym sporom tesne pred tým, ako došlo na ich verejné prerokovanie. Ani vedenie zdravotníckeho zariadenia sa však nechcelo vyjadriť k výške odškodného, na ktorom sa s poškodenými ženami dohodlo.
      

Podľa hovorkyne Exekútorskej komory ČR Petry Báčovej exekútori na Bartákovi vymohli tie exekúcie, ktoré proti nemu viedli poškodení z trestnej kauzy. Niektoré ďalšie dlhy po odsúdenom lekárovi však naďalej zostávajú nesplatené. "V exekúciách boli okrem iného postihnuté prostriedky v penzijnej spoločnosti a obchodné podiely dlžníka," uviedla Bačova. 

      

Jaroslav Barták v rokoch 2006-11 napadol najmenej desať asistentiek a matke jednej z nich sa vyhrážal. Ženy ohmatkával proti ich vôli, nútil ich k pohlavnému styku a niektoré znásilnil. Mladé asistentky niekedy dokonca omamoval chemikáliami pridanými do pitia, približujú Novinky.cz. 
      

Za svoje zločiny si má odsedieť 14 rokov vo väzení, ale je možné, že mu súdy ešte nejaký rok pridajú za prípravu najmenej troch vrážd, ktoré sa údajne snažil zorganizovať už z väzenia.
      

Odtiaľ plánoval zabitie troch mužov, ktorí proti nemu v procese svedčili - bývalého vojenského spravodajcu Andora Šándora, advokáta Oldřicha Choděru a duchovného Eugena Freimanna.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies