Český kňaz sexuálne obťažoval piatich chlapcov, polícia ho obvinila

NETKY.SK • 25 Jún 2014, 09:03 • 2 min
Český kňaz sexuálne obťažoval piatich chlapcov, polícia ho obvinila

PŘEROV - Kriminalisti z moravského mesta Přerov v Olomouckom kraji vyšetrujú závažný prípad pohlavného zneužívania detí.

slovakia

left justify in out

Podozrivým je 63-ročný kňaz rímskokatolíckej cirkvi. Policajti ho obviňujú zo sexuálneho obťažovania piatich chlapcov. Upozornil na to rodič jedného dieťaťa, informovala v utorok večer na svojej webovej stránke Česká televízia (ČT).

 

Přerovská polícia obvinila kňaza z dvoch trestných činov - zo zvádzania na pohlavný styk a z ohrozovania výchovy mládeže. Podľa ČT ho zadržali v jednom z nájomných domov v okolí přerovskej železničnej stanice, kde žijú väčšinou rómske rodiny. Podľa neoficiálnych informácií tam kňaz, ktorý údajne nie je z Přerova, pravidelne dochádzal.

 

Polícia zatiaľ nezverejnila veľa informácií. Krajský policajný hovorca Josef Bednařík však potvrdil, že prípad zneužívania detí vyšetrujú a podozrivého muža už obvinili. "Vyšetrujeme ho na slobode. Vzhľadom na okolnosti prípadu a vek poškodených však nebudeme podávať viac informácií," dodal hovorca.

 

Hovorca olomouckého arcibiskupstva Jiří Gračka uviedol, že ide o muža, ktorý je dlhodobo chorý a kňazské povolanie preto nevykonáva. 

 

Vo svete sú sexuálne delikty kňazov páchané na deťoch veľkým problémom - za posledných desať rokov muselo rímskokatolícku cirkev opustiť vyše 800 kňazov podozrivých zo znásilňovania a sexuálneho obťažovania. V Česku však ide o výnimočný prípad. Naposledy stál pred súdom v Zlíne duchovný František Merta, ktorý dostal podmienečný trest za obťažovanie miništrantov, informoval web Českej televízie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies