Český film Hany uviedli v slovenskej premiére

NETKY.SK • 1 August 2014, 11:32 • 2 min
Český film Hany uviedli v slovenskej premiére

BRATISLAVA - V letnom kine na bratislavskej mestskej pláži sa vo štvrtok večer konala slovenská premiéra filmu Hany režiséra a scenáristu Michala Samira. Slávnostné premietanie za účasti tvorcov bolo prístupné pre širokú verejnosť.

slovakia

left justify in out

Snímka, ktorá sa pohybuje na hranici komédie a drámy, drzo, s nadhľadom a cynickým humorom predstavuje súčasnú spoločnosť, ktorej čas neúprosne preteká pomedzi prsty. Práve preto sa tvorcovia rozhodli film nakrúcať v neobvyklej forme - na jeden kontinuálny záber. Ten mal na starosti kameraman Martin Žiaran. Hlavný vizuálny prvok snímky zachytáva autentickú atmosféru nočného mesta. Hany zobrazuje životné príbehy viacerých ľudí - Jiřího, ktorý sa živí predajom drog, Hany, ktorá sa nedokáže rozísť s dlhoročným partnerom, básnika, ktorý žije vo svojej romantickej ilúzii, starostlivých matiek a snaživých otcov. Ich osudy sa vzájomne prepletajú, ale každý si pritom uchováva svoj vlastný, kým ho nenaruší násilná pouličná vzbura. 

 

V hlavnej úlohe, ako Jiří, sa predstavil Jiří Kocman, Hanu stvárnila Hana Vagnerová a jej kamarátku Zuzanu si zahrala Jitka Schneiderová. „Hany vnímam ako komédiu, aj keď by som ju mal označiť za drámu. Milujem komédie, pri ktorých sa človek nesmeje alebo sa skôr smiať bojí. Vo vnútri mu sedí škriatok, ktorý sa smeje tomu, čo vidí, ale zároveň chápe, že to čo vidí na smiech nie je. Sledujeme udalosti jedného večera a osudy ľudí motajúcich sa okolo akéhosi literárneho baru. Ten sa chce baviť a tá chce vzťah, tá je zmätená a jej kamarátka opitá. Tá čosi stále rieši, jemu je to jedno, ten chce toto a tá zasa niečo iné… Jednoduché ľudské mikropríbehy získavajú na dôležitosti s príchodom pouličnej búrky, ktorá na pár hodín zbúra spoločenské konvencie o vychovaní a morálke. Až vtedy sa ukáže a odkryje, kto je naozaj aký človek. Je to rozprávka, ktorá sa zmení na horor,” vyjadril sa Michal Samir. 

 

Snímka vznikla v produkcií Matěja Chlupáčka, podľa ktorého „film zachytáva generáciu, ktorá má všetky prostriedky k tomu, aby sa realizovala a našla samú seba, ale práve preto sa jej to darí zo všetkých generácií najmenej”.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies