Český Febiofest premietne sedem slovenských a koprodukčných filmov

NETKY.SK • 14 Marec 2016, 09:33 • 2 min
Český Febiofest premietne sedem slovenských a koprodukčných filmov

PRAHA - Slovenská kinematografia bude mať na 23. medzinárodnom filmovom festivale Praha Febiofest (17. - 25. 3.) bohaté zastúpenie. V českej premiére festival uvedie film Eva Nová režiséra Marka Škopa, ktorý je zaradený do súťaže Nová Európa. Celkovo premietne sedem slovenských a koprodukčných filmov.

slovakia

left justify in out

Súťaž Nová Európa predstavuje prvé alebo druhé filmy európskych režisérov, ktoré majú výrazný rukopis, radikálny prístup, silný príbeh, zaoberajú sa i aktuálnymi problémami. Film debutanta v oblasti hranej tvorby Marka Škopa Eva Nová (2015) s príbehom o kedysi slávnej, dnes zabudnutej herečke uvedú na pražskom Febiofeste v českej premiére herci Emília Vášáryová, Milan Ondrík, Anikó Vargová, režisér a producent Marko Škop, kameraman a producent Ján Meliš, strihač František Krähenbiel a dramaturgička Zuzana Liová.

 

V sekcii Nová Európa sa bude Eva Nová uchádzať o priazeň poroty s ďalšími 11 snímkami. Medzi nimi je aj koprodukčný film Ja, Olga Hepnarová (2016) debutujúcej dvojice režisérov Tomáš Weinreb a Petr Kazda, ktorý sa len nedávno a s veľkým úspechom predstavil vo svetovej premiére na MFF Berlinale, ako otvárací film sekcie Panorama. Vychádza zo skutočnej tragickej udalosti a vykresľuje psychologický obraz mladej ženy, ktorá sa cítila byť odmietnutá svetom a rozhodla sa mu pomstiť.

 

Festivaloví návštevníci si môžu užiť aj tento rok Slovenský deň. Organizátori sa ho rozhodli usporiadať v nadväznosti na priaznivý vývoj slovenskej kinematografie v posledných rokoch, ktorú dnes reprezentujú žánrový film, nezávislé sociálno-kritické snímky aj festivalovo úspešné dokumenty. Počas neho bude v českej premiére uvedená mestská dráma Čistič (2015) režiséra Petra Bebjaka o mladom hrdinovi, ktorý vstupuje do životov cudzích ľudí.

 

Predstaví sa aj tragikomická road-movie Stanko (2015) v réžii debutanta Rasťa Boroša, ktorá sa zaoberá témou obchodu s bielym mäsom, no predovšetkým je príbehom o priateľstve a morálnych hodnotách. Slovenský deň prinesie aj psychologickú milostnú drámu Eduarda Grečnera Drak sa vracia (1967), nakrútenú podľa rovnomennej novely Dobroslava Chrobáka. Film v hlavnej úlohe s herečkou Milkou Vášáryovou sa bude premietať za jej osobnej účasti.

 

Nová festivalová sekcia Česká stopa s tvorbou našich západných susedov predstaví vo svetovej premiére okrem iného koprodukčný trikový celovečerný poviedkový film režiséra Jána Bubeníčka Smrteľné historky (2016) v hlavných úlohách s Jánom Budařom či Pavlom Landovským, ktorý kombinuje hrané akcie s 3D a 2D animáciami vrátane motion capture živých hercov a bábok.

 

Sekcia uvedie aj koprodukčný thriller Červený pavúk (2015) poľského režiséra Marcina Koszalku, inšpirovaný prípadom sériových vrážd v 60. rokoch minulého storočia v Poľsku.

Ako ďalej uviedla pre TASR tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu (SFÚ) Simona Nôtová, pražský Febiofest sa nesie v znamení významnej udalosti. Slovenský režisér a producent Fero Fenič, prezident a zakladateľ festivalu, si 1. marca prevzal čestné občianstvo Prahy ako najvyššie uznanie hlavného mesta ČR.

 

"Toto uznanie udeľuje Praha od roku 1920 a Fenič je prvým filmárom, ktorý ho získal. Je tiež po 40 rokoch prvým občanom slovenskej národnosti, ktorému bolo toto ocenenie udelené. V minulosti ho napríklad získali sir Nicholas Winton, dirigent Rafael Kubelík, spisovateľ Josef Škvorecký alebo Václav Havel."

 

Praha Febiofest sa po skončení v podobe ozvien presunie do ďalších 14 českých miest, kde premietne filmy Eva Nová, Čistič, Smrteľné historky, Červený pavúk a Ja, Olga Hepnarová, ktoré uvedením na festivale vstúpia do českej distribúcie. Zastúpenie slovenskej kinematografie sa realizuje v spolupráci so Slovenským inštitútom v Prahe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona