Český exprezident Klaus chce kvôli kvótam referendum alebo predčasné voľby

NETKY.SK • 25 September 2015, 11:20 • 2 min
Český exprezident Klaus chce kvôli kvótam referendum alebo predčasné voľby

PRAHA - Bývalý prezident ČR Václav Klaus požaduje referendum alebo mimoriadne parlamentné voľby kvôli tomu, že sa súčasná česká vláda nehodlá brániť súdnou cestou voči európskym migračným kvótam.

slovakia

left justify in out

Premiér Bohuslav Sobotka postoj svojho kabinetu bráni argumentom, že by si Česká republika nerešpektovaním kvót poškodila svoju pozíciu na ďalšie rokovania. "Ja sa budem usilovať o to, a mnoho ľudí ma o to najrôznejšími formami žiada, aby vláda zlegalizovala svoj postoj v Bruseli referendom či mimoriadnymi parlamentnými voľbami - a to považujem za zásadnú vec," povedal Klaus, ktorého dnes citoval spravodajský server iDNES.cz.

 

Bývalý šéf Pražského hradu chce v tejto súvislosti iniciovať konzultácie s parlamentnými i neparlamentnými stranami, aby preskúmal ich postoj k možnosti konania referenda alebo predčasných volieb. Jeho vyjadrenie zaznelo v utorok večer v Českej televízii. Václav Klaus súčasne zdôraznil, že nechce v tomto smere v žiadnom prípade "liezť do kapusty" súčasnej hlave štátu Milošovi Zemanovi, ktorého označil za "skvelého prezidenta".

 

Česká vláda s kvótami na prerozdelenie migrantov medzi členské krajiny EÚ nesúhlasila, rovnako ako Slovensko, Maďarsko a Rumunsko, zatiaľ čo Fínsko sa hlasovania zdržalo. Odporcovia kvót však boli napokon prehlasovaní.

Slovenský premiér Robert Fico okamžite oznámil, že rozhodnutie ministrov vnútra EÚ nebude rešpektovať a napadne ho súdnou cestou. O žalobe uvažuje aj Maďarsko, ale česká vláda zvolila v tomto smere zdržanlivý postoj.

"Nemôžeme sa vyautovať oznámením, že pravidla v okamihu, keď sa nám nehodia, nebudeme dodržovať," povedal český premiér v rozhovore, ktorý dnes zverejnil server Novinky.cz.

 

Sobotka zdôraznil, že v utorok schválené kvóty sa týkajú jednorazového prerozdelenia 120.000 utečencov. Česká republika v odpore voči nim neuspela, ale teraz sa podľa neho potrebuje sústrediť na boj proti trvalému relokačnému mechanizmu, ktorý chce zaviesť Európska komisia. "Keby sme sa zaradili po boku Slovenska a oznámili, že rozhodnutie EÚ nebudeme rešpektovať a podáme žalobu, tak by sme si výrazne sťažili boj proti mechanizmu," zdôraznil Sobotka. ČR musí podľa neho v súčasnosti zaujať taký postoj, aby si do tejto "bitky" našla nových spojencov, ktorí by jej pomohli vytvoriť postačujúcu blokačnú menšinu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies