Český expert: Šarapovová mala dostať štvorročný dištanc

NETKY.SK • 10 Jún 2016, 16:45 • 2 min
Český expert: Šarapovová mala dostať štvorročný dištanc

PRAHA - Ruská tenistka Maria Šarapovová mala za svoj dopingový nález vzhľadom na všetky okolnosti dostať dištanc na štyri roky, nie na dva, ako sa stalo v stredu.

slovakia

left justify in out

Myslí si to český expert v tejto sfére. "Pre mňa je to nepochopiteľne nízky trest. Žiadnu poľahčujúcu okolnosť si neviem predstaviť. Veď povedala, že meldónium konzumuje už desať rokov, že berie dve tabletky pred zápasom, pred tými dôležitými tri až štyri. Z toho je predsa nad slnko jasné, že meldónium užívala úmyselne na zlepšenie výkonov a nie na preventívnu ochranu zdravia. Ja by som tiež mohol jesť šesťdesiat práškov denne, aby som nedostal choleru, angínu, encefalitídu a všetko ostatné. Je to postavené na hlavu," vyhlásil pre iSport.blesk.cz Jan Chlumský, vedúci úseku dopingových kontrol a monitoringu Antidopingového výboru ČR.


Šarapovová okamžite predznamenala, že sa obráti na Športový arbitrážny súd (CAS) vo švajčiarskom Lausanne. "Vôbec nepredpokladám, že by jej mohli trest zmierniť, hoci v právnickom svete sa môže stať všetko. Dával by som však tomu šancu tak jedno percento. Naopak, považujem dvojročný trest za mierny. V tejto chvíli by som to však ponechal na Svetovej antidopingovej agentúre WADA, ktorá to posúdi. Merajú veľmi prísne - padni komu padni. Majú právo tiež sa obrátiť na CAS. Šarapovovej skôr hrozí, že dostane štyri roky, než by jej dištanc skrátili," odhadol Chlumský.

"Zaráža má záver nezávislej komisie ITF, že Šarapovová nedopovala úmyselne. V prípadoch tvrdých látok musí športovec dostatočne preukázať, že ich užívanie bolo nevedomé, alebo mať inú poľahčujúcu okolnosť. Potom sa dá ísť z tých štyroch rokov na polovicu. Priznanie vôbec nie je poľahčujúcou okolnosťou. Ak by každý všetko takto priznal a dostal namiesto štyroch rokov dva, tak by tvrdá stupnica vôbec nemusela byť," podotkol český odborník.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies