Český exminister Svoboda: „Ukrajinský útok na Krym môže situáciu len zhoršiť."

NETKY.SK • 11 August 2022, 20:09 • 2 min
Český exminister Svoboda: „Ukrajinský útok na Krym môže situáciu len zhoršiť."

PRAHA - Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že vojna neskončí, pokiaľ Krym nebude opäť patriť Ukrajine. Českí experti to však vidia ako nereálnu túžbu, ktorá nikomu nepomôže.

slovakia

left justify in out

V televíznej relácii 360° , ktorú moderuje Pavlína Wolfová sa stretli český exminister zahraničných vecí  Cyril Svoboda a  bývalý náčelník Generálneho štábu Jiří Šedivý. Obaja sa zhodli, že dobytie Krymu ukrajinskou stranou je v praxi len ťažko vykonateľné. 

 

„Podľa môjho názoru sa myšlienka, že by sa Ukrajina znovu stala suverénnou mocou nad územím Krymu, zdá ako nereálna. Má sa viesť zápas o hranice Ukrajiny pred vojnou (pred inváziou 24. februára, pozn. red.), a to si myslím, že je reálne,“ povedal vo vysielaní CNN Prima NEWS Svoboda.

 

Z domova: Nicholsonová: Nová strana s menami ako Korčok, Dzurinda a Mikloš by ľuďom priniesla nádej

 

img

 

V posledných vyhláseniach ukrajinskí predstavitelia tak podľa neho robia veľkú chybu, pretože svojim občanom sľubujú niečo, „čoho sa nedožijú." Majú sa sľubovať reálne ciele a niečo, čo môže byť predmetom rokovaní, napríklad oblasť Luhansk, ale nie Krym," dodal český exminister. 

 

img


Podobne sa vyslovil aj generál Šedivý. „Problém spočíva v tom, že Krym nie je to isté, čo Luhanská alebo Donecká oblasť. Napadnutie Krymu bude považované za napadnutie Ruska,“ uviedol. Rusko už dlhšiu dobu varuje, že v prípade napadnutia vlastného územia siahne po  jadrových zbraniach. Útok na Krym sa pritom v posledných hodinách odohral. A nešlo o maličkosť. „Už toto je veľmi diskutabilné,“ uviedol v programe 360° Šedivý v súvislosti s výbuchom na vojenskom letisku na Kryme, ktorý bol výsledkom úspešnej ukrajinskej sabotáže.

 

Súvisiace: Ukrajinci potvrdili, že stoja za výbuchmi na Kryme, včera z toho obviňovali Rusko
 

img


Utorkovú explóziu tu podľa dostupných správ neprežil jeden človek a 14 ďalších utrpelo zranenie. Samotné vyhlásenia o znovudobytí Krymu môžu nakoniec ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a jeho ľudí negatívne dostihnúť, zhodujú sa obaja experti. Obaja sa zhodli aj na tom, že Ukrajina nemá ani dostatok vojakov a techniky na to, aby Krym získala späť. Generál Šedivý sa vyjadril, že útok na Krym znižuje kredit Zelenského a ide o veľmi zlý krok, ktorý môže vojnu na Ukrajine predĺžiť a ohroziť aj zvyšok sveta. 

 

Prečítajte si aj: Lotyšsko oficiálne označilo Rusko za teroristický štát, žiada to aj od ostatných krajín



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies