Český EPH chce kúpiť Unipetrol

NETKY.SK • 28 Júl 2015, 12:51 • 2 min
Český EPH chce kúpiť Unipetrol

PRAHA - Český Energetický a průmyslový holding (EPH) a investičná skupina PPF podali spolu ponuku na odkúpenie spoločnosti Unipetrol zameranej na spracovanie ropy, za 30 mld. CZK. Uviedol to v utorkovom vydaní český denník Hospodářské noviny. Je to už druhá ponuka EPH na kúpu Unipetrolu. V prípade prijatia ponuky by PKN Orlen po dekáde vlastníctva spoločnosti odišiel so ziskom 19 mld. CZK.

slovakia

left justify in out

Väčšinovým vlastníkom Unipetrolu je so 63-percentným podielom poľský PKN Orlen, ktorý je kontrolovaný štátom. Druhým najväčším akcionárom s 23,7-percentným podielom je investičná skupina J&T, spoluvlastník EPH. PKN Orlen sa má rozhodnúť do konca prázdnin, či svoj podiel predá. Poľská skupina podľa denníka už vyberá investičnú banku, ktorá by sprostredkovala obchod.

 

Rozhodnutie o predaji je však pred októbrovými parlamentnými voľbami v Poľsku nepravdepodobné. Ako uvádzajú Hospodářské noviny, štátom kontrolovaný podnik strategického významu by pred voľbami neurobil také dôležité rozhodnutie, ako je predaj Unipetrolu. Síce obe strany odmietli správu komentovať, predseda predstavenstva Unipetrolu Marek Switajewski denníku povedal, že o žiadnej ponuke nevie.

 

Spoločnosť Unipetrol v poslednom čase po rokoch v stratách vykazuje pozitívne výsledky. V druhom štvrťroku zaznamenala čistý zisk v sume 3,3 mld. CZK. Aj akcie reagovali na dobré výsledky a ich hodnota za posledný rok posilnila o 42 % na 181,25 CZK za akciu.

 

Energetický a průmyslový holding je stredoeurópska energetická skupina pôsobiaca prevažne v Českej republike, na Slovensku, v Nemecku a v Poľsku. Pod holding patrí 40 podnikov v oblasti ťažby uhlia, výroby tepla a elektriny z klasických aj obnoviteľných zdrojov vrátane distribúcie týchto energií. Taktiež obchoduje s elektrinou a plynom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies