Český energetický koncern ČEZ kúpil vo Francúzsku veterné farmy

NETKY.SK • 6 Jún 2017, 14:03 • 2 min
Český energetický koncern ČEZ kúpil vo Francúzsku veterné farmy

PRAHA - Česká energetická firma ČEZ kúpila vo Francúzsku deväť veterných fariem. Predávajúcim je developerská spoločnosť ABO Wind. Česká firma tak vstúpila na francúzsky trh obnoviteľných zdrojov, kde chce do budúcnosti ďalej investovať.

slovakia

left justify in out

Ako dnes povedal hovorca ČEZ Martin Schreier, farmy, ktoré sú rozmiestnené v šiestich regiónoch Francúzska, sa v súčasnosti iba stavajú, do piatich rokov by však mali mať inštalovaný výkon 100 MW. Výšku transakcie ČEZ neuviedol.

 

"Ide o vstupný projekt na francúzsky trh obnoviteľných zdrojov a veríme, že ďalšie budú nasledovať," uviedol Tomáš Pleskač, ktorý v ČEZ riadi divíziu Nová energetika a distribúcia. Ako dodal, podobnými akvizíciami pokračuje firma v napĺňaní stratégie s cieľom zvýšiť prevádzkový zisk pred odpismi z obnoviteľných zdrojov v roku 2020 o 3 miliardy Kč (113,95 milióna eur). Firmu ČEZ aj naďalej podľa Pleskača zaujímajú už vystavané parky na pevnine, ale aj tie na mori a projekty vo fáze rozvoja.

 

Najnovšia akvizícia sa týka šestice francúzskych lokalít a zahŕňa deväť veterných parkov získaných od spoločnosti ABO Wind, ktorá je renomovaným nemeckým developerom obnoviteľných zdrojov.

 

Skupina ČEZ bola doposiaľ v oblasti veternej energetiky aktívna okrem domáceho trhu v Rumunsku, Nemecku a Turecku. Aktuálne ČEZ prevádzkuje v Európe veterné parky s celkovým inštalovaným výkonom presahujúcim 700 MW, čo je tretina inštalovaného výkonu Temelína. Na rozdiel od jadra dochádza u veterných elektrární k výrazne väčším výkyvom výkonu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona