Český Blok proti islamu vypovedal zmluvu o politickej spolupráci s hnutím Úsvit

NETKY.SK • 25 Apríl 2016, 14:00 • 2 min
Český Blok proti islamu vypovedal zmluvu o politickej spolupráci s hnutím Úsvit

PRAHA - České hnutie Blok proti islamu (BPI) oznámilo dnes vypovedanie zmluvy s hnutím Úsvit-Národná koalícia, ktorá sa vzťahovala na spoluprácu v krajských a senátnych voľbách. Informuje o tom český spravodajský server Novinky.cz.

slovakia

left justify in out

Úsvit podľa predsedu BPI Martina Konvičku od začiatku nekonal férovo, neplnil si svoje záväzky a údajne zneužíval popularitu proiislamského bloku na vlastný volebný úspech. Konvička preto označil uzatvorenie dohody vlani v auguste za chybný politický krok, za ktorý sa členom svojho hnutia ospravedlnil. Podľa Konvičku sa ukázalo, že "zabránenie islamizácie ČR nebolo prioritou ani skutočným úmyslom tejto strany".

 

"Je to pre mňa prekvapenie, som šokovaný. Počítal som s tým, že pôjdeme do krajských a senátnych volieb spolu naplno," povedal šéf poslancov Úsvitu Marek Černoch, ktorého citujú Novinky.cz. Krok BPI mu zdá byť nereálny. Predseda Úsvitu Miroslav Lidinský doplnil, že hnutie sa bude proti tomuto rozhodnutiu brániť súdne.

 

Blok proti islamu a Úsvit sa v zmluve dohodli, že Konvička bude v tohtoročných krajských a senátnych voľbách tzv. superlídrom formácie. Denník Právo ešte v marci napísal, že pokiaľ by BPI túto spoluprácu ukončil ešte pred voľbami, musel by zaplatiť pokutu do výšky až 60 miliónov korún - a síce predpokladané náklady volebnej kampane.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona