Český Alláh príde do slovenských kín na jar 2017

NETKY.SK • 7 November 2016, 15:41 • 2 min
Český Alláh príde do slovenských kín na jar 2017

PRAHA - Režisérka Zuzana Piussi uvedie na jar 2017 do slovenských kín dokument Český Alláh. Štyridsaťpäťročná rodáčka z Bratislavy pracovala na snímke, v ktorej skúma dopad utečeneckej krízy na českú spoločnosť a politiku, dva roky.

slovakia

left justify in out

"Podobne ako Česká republika aj Slovensko patrilo k najdrsnejším destináciám na ceste vojnových utečencov, o čom aj vydávali svoje svedectvá. Aj keď sa film odohráva v Čechách, obsahuje zlomok skúsenosti zo Slovenska," uviedla Piussi, ktorá sa podpísala aj pod scenár a kameru. "Film však predovšetkým nie je o Islame a utečencoch. Zaoberá sa mechanizmom politickej práce so strachom obyvateľov. Je všeobecný a v jeho centre sa môžu objaviť rôzne veci - Rómovia, menšiny, teraz sú to moslimovia," doplnil strihač a spoluproducent Vít Janeček. Český Alláh bude mať kinopremiéru 3. decembra v pražskom kine Ponrepo, ČT2 ho uvedie po prvý raz v piatok 11. novembra.


Fanúšikovia a fanúšičky Piussi si takisto môžu prostredníctvom webstránky www.tazkavolba.sk pozrieť za poplatok film Ťažká voľba (2016), ku ktorému je dostupná zdarma snímka Priamy prenos (2014) o týraných deťoch.


Zuzana Piussi vyštudovala réžiu na Filmovej a televíznej fakulte Vysokej školy múzických umení v Bratislave. Spolupracovala s divadlom Stoka a súbormi Disk a Hubris. Je spoluzakladateľkou Divadla Skrat, v ktorom dodnes pôsobí. Jej snímka Anjeli plačú (2005) získala na Medzinárodnom festivale dokumentárnych filmov Ji.hlava cenu divákov. Medzi jej ďalšie filmy patria Stoka - Epilóg (2007), Koliba (2009), Hrdina našich čias (2009), Nemoc tretej moci (2011), Muži revolúcie (2011), Od Fica do Fica (2012) či Krehká identita (2012).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies